Risotto z kalafiorem i selerem naciowym. BLW.

To jeden z tych przepisów, który powstaje na totalnym spontanie. Zaglądasz do lodówki i widz umierające resztki kalafiora i seler naciowy kupiony bez większego pomysłu. Jakby połączyć te dwa składniki? Może kotlety? Tylko tego kalafiora trochę za mało. To może jakiś sos? Tylko do czego skoro nie ma kotletów? Risotto! To jest myśl.

W naszym domu do niedawna tylko ja byłam fanką dań jednogarnkowych.  Kalina nie lubi takiego miszmaszu na talerzu. Natomiast tata preferuje klasyczny obiad w stylu mięcho, surówka i kasza. Na szczęście Karol póki co zjada większość rzeczy bez wybrzydzania. A w przypadku tego risotto nawet z dokładką. 

Risotto z kalafiorem i selerem

Risotto z kalafiorem i selerem naciowym. BLW.

Lista składników:

  • 5 łyżek ryżu (można dać więcej w zależności od wielkości porcji)
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 5 różyczek kalafiora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki żółtego curry w proszku 
  • szczypta pieprzu 
  • 100 g sera solankowego (użyłam Bałkańskiego z mleka owczego, można zamienić na fetę, wędzone tofu lub całkowicie pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Różyczki kalafiora, paprykę i seler naciowy kroję na małe kawałki (patrz zdjęcie poniżej).
  • Na patelnię wrzucam seler i dolewam oliwę. Smażę na małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty. Dodaję kalafior, paprykę, czosnek, przyprawy i ryż. Mieszam wszystkie składniki i smażę na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.  
  • Dolewam bulion, nakrywam patelnię pokrywką i gotuję całość do momentu aż ryż zrobi się miękki i wchłonie bulion. Gdyby płynu było za mało można dać więcej bulionu lub wody. 
  • Gdy danie jest gotowe wyłączam palnik i dodaję pokruszony ser, posiekaną natkę pietruszki, masło i sok z cytryny. Mieszam całość i zostawiam pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. 
  • Podaję z drobno posiekanym koperkiem. 

Uwaga:

  • Ser solankowy jest bardzo słony, więc lepiej pominąć go w porcji dla dzieci na początku rozszerzania diety. Pierwszy raz podałam go Karolowi na kilka dni przed skończonym rokiem. 
  • Z podanych ilości przygotowałam porcję dla dwóch dorosłych i dziecka. 
Risotto z kalafiorem i selerem naciowym. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *