Uwielbiam przerabiać klasyczne przepisy na ich zdrowsze warianty. Racuchy drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła przepyszne placki z jabłkami. Niestety ilość cukru i tłuszczu na moje obecne standardy była zdecydowanie zbyt wysoka. W mojej wersji cukru nie ma wcale. Pominęłam także mleko, a część mąki pszennej zamieniłam na mąkę z ciecierzycy. A jakby tego było mało wkomponowałam w ciasto spory kawałek cukinii.


Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem
Lista składników:
- 1/2 cukinii
- 1 jabłko
- 250 g mąki (u mnie 150 g pszennej luksusowej typ 550 i 100 g z ciecierzycy, można użyć tylko pszennej lub mieszanki innych mąk bezglutenowych, np. gryczanej lub jaglanej)
- 1 jajko
- 150 ml wody (można dać mleko krowie lub napój roślinny)
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Cukinię, wodę, olej i jajko umieszczam w misce. Całość dokładnie blenduję. Dodaję jabłko starte na tarce o grubych oczkach i mieszam mokre składniki.
- Do drugiej miski wsypuję mąkę, drożdże i cynamon. Mieszam suche składniki, a następnie łączę je z mokrymi. Nakrywam miskę szmatką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Patelnię smaruję kilkoma kroplami oleju i nagrzewam. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Za pomocą łyżki wykładam ciasto na patelnię. Smażę placuszki pod przykryciem przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

