Naleśnik z piekarnika to nasz ostatni hit śniadaniowy. Jest szybki w wykonaniu, a Kalinka chętnie go zjada. Jest to ciekawa alternatywa dla dzieci, które nie lubią jajek i przejadła im się owsianka o poranku. Można dowolnie kombinować z dodatkami i rodzajem mąki, dzięki czemu za każdym razem dostaje się innego naleśnika. Tym razem postawiłam na jabłka z cynamonem – Kalinie tak zasmakowały, że zjadła owoce ze swojej i mojej porcji.

Puszysty dutch baby z jabłkiem i cynamonem
2018-06-26 13:50:59

Drukuj przepis
Lista składników
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki (użyłam owsianej)
- 1 szklanka mleka
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru kokosowego
Sposób przygotowania
- Jabłko obieram i kroję w cienkie plasterki. Posypuje je odrobiną cynamonu i 1 łyżeczką cukru kokosowego.
- Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
- Białka oddzielam od żółtek. Za pomocą miksera ubijam pianę z białek. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku.
- Cały czas miksuję na niewielkich obrotach i cienkim strumieniem dolewam mleko. Następnie dodaję 2 łyżeczki cukier kokosowy i cynamon. Na koniec za pomocą łyżki dosypuję mąkę. Po każdej porcji robię krótką przerwę, aby składniki połączyły się.
- Przekładam ciasto do silikonowej formy. Jeżeli używasz ceramicznej lub metalowej formy to koniecznie posmaruj ją dużą ilością masła, aby ciasto nie przykleiło się.
- Na wierzch ciasta układam kawałki jabłek.
- Formę wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
