Przepis na placuszki z ricotty to prawdziwy klasyk. Robię je zwykle wtedy, gdy w lodówce zalega mi opakowanie twarożku z krótkim terminem przydatności do spożycia. Placuszki są miękkie, delikatne, ale niezwykle sycące. Mąkę pszenną zamieniłam na owsianą.

Puszyste placuszki z ricotty
2018-02-09 22:18:11

Drukuj przepis
Czas przygotowania
25 min
Lista składników
- 1 opakowanie serka ricotta
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 5 łyżek mąki owsianej
- szczypta soli do ubicia białek (można pominąć)
- olej kokosowy do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
- Oddzielam żółtka od białek. Do miski z białkiem wsypuję szczyptę soli i ubijam białka na sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami dodaję serek ricotta i cynamon. Zaczynam mieszać ciasto. Powoli dosypuję przesianą mąkę oraz dolewam mleko. Cały czas mieszam ciasto.
- Łyżką stołową niewielkimi porcjami przekładam białka do miski z ciastem. Bardzo delikatnie mieszam starając się, aby ciasto pozostało napowietrzone. Czynność powtarzam do momentu aż zużyję całe białka.
- Pędzelkiem smaruję patelnię odrobiną oleju kokosowego. Nagrzewam patelnię i ustawiam palnik na połowę mocy (4-5 na płycie indukcyjnej). Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, aby placki nie przypaliły się.
- Wykładam łyżką porcję ciasta i nakrywam patelnię pokrywką. Smażę do momentu zrumieniania się. Następnie odwracam placki i smażę z drugiej strony.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 12 placuszków. Wraz z Kalinką większość zjadłyśmy na śniadanie, a to co zostało tata dostał na deser.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/