Puszyste placuszki dyniowe bez glutenu. BLW.

Jeżeli kiedyś zastanawiałoby Was dlaczego warto mieć w lodówce mus z pieczonej dyni to te placuszki stanowią idealną odpowiedź. W kilka minut zglendowaną dynię zamienicie w lekki posiłek lub sycącą przekąskę dla dzieci i nie tylko. Placuszki są mięciutkie i puszyste. U nas idealnie sprawdziły się jako drugie śniadanie dla Kalinki i dla mnie podczas wizyty w zoo. Placuszki można też podać na śniadanie lub kolację. 

Do przygotowania placuszków użyłam mąki gryczanej z dodatkiem kokosowej i ryżowej. Jeżeli jednak wolisz mąkę pszenną to bez problemu możesz ją wykorzystać. Osobiście jednak ograniczam wykorzystanie pszenicy (a zwłaszcza białej oczyszczonej mąki) do minimum. Warto szukać zdrowszych alternatyw i przy okazji serwować rodzinie cenne składniki mineralne, których biała mąka jest pozbawiona. Mąka gryczana ma bardzo niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zawiera sporo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku. 

Placuszki dyniowe bez glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 100 ml mąki gryczanej
  2. 30 ml mąki kokosowej
  3. 30 ml mąki ryżowej
  4. 3 łyżki puree z pieczonej dyni (u mnie hokkaido)
  5. 100 ml mleka (u mnie krowie ekologiczne Piątnica, można dać roślinne, np. kokosowe)
  6. 1 jajko
  7. 3 łyżki oleju (u mnie łagodna oliwa z oliwek)
  8. 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński)
  9. 2 łyżeczki cukru kokosowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy)
  10. 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  11. szczypta soli (u mnie himalajska, można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do babeczek. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
  2. Do musu dyniowego dodaję mąkę gryczaną, ryżową i kokosową. Dosypuję cynamon, cukier kokosowy, suche drożdże oraz sól. Wbijam jajko i wlewam oliwę. W rondelku podgrzewam mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dolewam je do pozostałych składników i dokładnie mieszam.
  3. Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i wykładam ciasto. Smażę pod przykryciem na małym ogniu ok 1-2 minuty z każdej strony.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
placuszki dyniowe bez glutenu

placuszki dyniowe bez glutenu



3 Comments on “Puszyste placuszki dyniowe bez glutenu. BLW.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *