Wraz z Kalinką uwielbiam desery, a już w szczególności puddingi. Deser na bazie chia z sezonowymi owocami gości u nas kilka razy w miesiącu. Aby urozmaicić nasze menu postanowiłam spróbować tapioki. Do tej pory jadłyśmy ją głównie w kawiarniach. Samodzielne przygotowany pudding z tapioki tylko z pozoru wydaje się skomplikowanym daniem. W rzeczywistości to tak prosta sprawa jak ugotowanie kisielu.
Perełki z tapioki można kupić m.in. w Carrefourze w dziale ze zdrową żywnością. Znajdziesz je także w sklepach internetowych.

Pudding z tapioki
2017-08-16 14:07:22

Drukuj przepis
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
1 hr 20 min
Lista składników
- 1/3 szklanki perełek tapioki
- 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe)
- 1 dojrzałe mango
- kilka listków świeżej mięty
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Perełki z tapioki zalewam mlekiem kokosowym i pozostawiam do namoczenia na godzinę. Po tym czasie gotuję pudding na małym ogniu aż zrobi się gęsty "kisiel" (ok 3-4 minuty). Pozostawiam do ostygnięcia.
- Do kielich blendera wkładam obrane i pozbawione pestki mango oraz listki mięty. Miksuję aż powstanie gładki krem.
- W szklance umieszczam kolejno warstwy tapioki i mango. Wierzch puddingu dekoruję łyżką jogurtu naturalnego.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
