Pudding z tapioki z mango. BLW.

Wraz z Kalinką uwielbiam desery, a już w szczególności puddingi. Deser na bazie chia z sezonowymi owocami gości u nas kilka razy w miesiącu. Aby urozmaicić nasze menu postanowiłam spróbować tapioki. Do tej pory jadłyśmy ją głównie w kawiarniach. Samodzielne przygotowany pudding z tapioki tylko z pozoru wydaje się skomplikowanym daniem. W rzeczywistości to tak prosta sprawa jak ugotowanie kisielu. 

Perełki z tapioki można kupić m.in. w Carrefourze w dziale ze zdrową żywnością. Znajdziesz je także w  sklepach internetowych

Pudding z tapioki
Drukuj przepis
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
1 hr 20 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki perełek tapioki
  2. 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe)
  3. 1 dojrzałe mango
  4. kilka listków świeżej mięty
  5. 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
  1. Perełki z tapioki zalewam mlekiem kokosowym i pozostawiam do namoczenia na godzinę. Po tym czasie gotuję pudding na małym ogniu aż zrobi się gęsty "kisiel" (ok 3-4 minuty). Pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Do kielich blendera wkładam obrane i pozbawione pestki mango oraz listki mięty. Miksuję aż powstanie gładki krem.
  3. W szklance umieszczam kolejno warstwy tapioki i mango. Wierzch puddingu dekoruję łyżką jogurtu naturalnego.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 pudding z tapioki z mango

pudding z tapioki z mango



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *