Pudding ryżowy z prażonym jabłkiem i gruszką. BLW.

Kiedy nic Ci się nie chce to zrób sobie matko pudding ryżowy. Przy okazji nakarm całą rodzinę. To mój prawdziwy zimowy comfort food. 

pudding ryżowy z prażonym jabłkiem

Kokosowy ryż z prażonymi jabłkami

Lista składników:

  • 1 1/2 szklanki płatków ryżowych 
  • 1 szklanka mleka kokosowego (Real Thai w kartonie)
  • 1 szklanka wody (lub więcej jeśli trzeba)
  • 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki pestek dyni i słonecznika

Uwagi:

  • Do tego przepisu lepsze jest mleko sklepowe niż domowe. Jeśli używasz domowego to nie dawaj wody, tylko całym płynem niech będzie mleko. 
  • Zawsze czytaj skład mleka kokosowego, w większości przypadków jest on podły. Jeśli w Twoim sklepie nie ma mleczka z dobrym składem to zamów je przez internet. Ja tak właśnie robię. Nadmiar mleka możesz zamrozić (opowiadam o tym na YouTube w moim filmie o mrożeniu).

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wsypuję płatki i wanilię. Zalewam to mlekiem kokosowym i wodą. Gotuję od czasu do czasu mieszając. 
  • Jabłka i gruszki kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Podsmażam na suchej patelni na średniej mocy palnika. Mieszam często, aby nie przypaliły się. Gdy owoce zmiękną posypuję je cynamonem i dodaję masło. Tłuszcz i sok z owoców powinny połączyć się i stworzyć gęsty sos. W razie potrzeby do owoców można dolać 2-3 łyżki wody. 
  • Pestki dyni i słonecznik prażę na suchej patelni i pozostawiam do ostygnięcia.
  • Przekładam ugotowany pudding do miseczek. Dodaję owoce i posypuję pestkami.