Kiedy nic Ci się nie chce to zrób sobie matko pudding ryżowy. Przy okazji nakarm całą rodzinę. To mój prawdziwy zimowy comfort food.

Kokosowy ryż z prażonymi jabłkami
Lista składników:
- 1 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka kokosowego (Real Thai w kartonie)
- 1 szklanka wody (lub więcej jeśli trzeba)
- 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych.
Uwagi:
- Do tego przepisu lepsze jest mleko sklepowe niż domowe. Jeśli używasz domowego to nie dawaj wody, tylko całym płynem niech będzie mleko.
- Zawsze czytaj skład mleka kokosowego, w większości przypadków jest on podły. Jeśli w Twoim sklepie nie ma mleczka z dobrym składem to zamów je przez internet. Ja tak właśnie robię. Nadmiar mleka możesz zamrozić (opowiadam o tym na YouTube w moim filmie o mrożeniu).
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypuję płatki i wanilię. Zalewam to mlekiem kokosowym i wodą. Gotuję od czasu do czasu mieszając.
- Jabłka i gruszki kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Podsmażam na suchej patelni na średniej mocy palnika. Mieszam często, aby nie przypaliły się. Gdy owoce zmiękną posypuję je cynamonem i dodaję masło. Tłuszcz i sok z owoców powinny połączyć się i stworzyć gęsty sos. W razie potrzeby do owoców można dolać 2-3 łyżki wody.
- Pestki dyni i słonecznik prażę na suchej patelni i pozostawiam do ostygnięcia.
- Przekładam ugotowany pudding do miseczek. Dodaję owoce i posypuję pestkami.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama