Tapioka to jeden z naszych ulubionych deserów. Perełki gotuję na domowym mleku kokosowym. Tak ugotowany pudding wychodzi nieco mdły dlatego dodaję do niego kwaśny element. Świetnie sprawdzają się mrożone porzeczki.

Pudding z tapioki
Lista składników:
- 1/2 szklanki perełek tapioki
- 600 ml mleka kokosowego (domowego)
- garść rodzynek (można użyć daktyli lub suszonych moreli)
- 1/2 szklanki porzeczek (używam mrożonych)
Sposób przygotowania:
- Rodzynki drobno siekam i wrzucam do garnka. Dodaję perełki tapioki. Całość zalewam mlekiem kokosowym.
- Gotuję na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby perełki nie przykleiły się do dna. Gdy pudding zacznie gęstnieć dodaję do niego porzeczki. Podczas mieszania rozgniatam porzeczki, aby wypuściły więcej soku i zabarwiły tapiokę.
- Pudding powinien być gotowy po ok 10-15 minutach. Tapioka jest ugotowana gdy zmieni kolor z białego na przezroczysty.
Uwaga:
- Mleko kokosowe z puszki jest zbyt tłuste i gęste do tego deseru. Dużo lepiej sprawdza się mleko domowe. Jeżeli takiego nie masz to wymieszaj mleko z puszki z wodą w proporcji 1:2.