Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia. BLW.

Bez mleka krowiego, bez glutenu, pełen przeciwutleniaczy, wapnia, witamin i wielu cennych składników mineralnych. Budyń z komosy ryżowej, nasion chia i porzeczek. Kalinka początkowo podeszła do niego z dużą rezerwą – intensywny filetowy kolor niezbyt często pojawia się na talerzu. Na szczęście po dodaniu dobrze znanego amarantusa przekonała się do spróbowania, a następnie zjadła ze smakiem całą miseczkę. 

Komosa ryżowa (quinoa) jest bogacta w wapń, żelazo, magnez, potas, białko i wiele witamin. To taki superfood, który warto na stałe włączyć do diety nie tylko dziecka, ale też całej rodziny.

Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki komosy ryżowej (suchej)
  2. 1 szklanka wody do gotowania + woda do namoczenia
  3. 2 łyżki nasion chia (suchych)
  4. 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego, np. migdałowego)
  5. 1 banan (lub inny słodki owoc, np. gruszka)
  6. 1/2 szklanki czarnych porzeczek (poza sezonem mrożone)
  7. amarantus ekspandowany do posypania
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia wsypuję do miski i zalewam mlekiem kokosowym. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia przez kilka godzin. Od czasu do czasu warto pudding przemieszać, aby nie powstały gluty.
  2. Jeżeli korzystam z porzeczek mrożonych to wyciągam je z zamrażalnika odpowiednio wcześniej, aby rozmarzły.
  3. Komosę zalewam wodą i pozostawiam na namoczenia na kilka godzin (u mnie na całą noc, moczenie nie jest niezbędne i można je pominąć). Następnie komosę odcedzam na sitku i płuczę. Oczyszczoną komosę umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu. Quinoa powinna wchłonąć całą wodę.
  4. Ugotowaną komosę studzę, a następnie dodaję do niej porzeczki i banana. Wszystko miksuję, aż powstanie jednolity mus. Dokładam pudding chia i mieszam całość łyżką.
  5. Nakładam budyń do miseczek i posypuję go amarantusem ekspandowanym.
Uwagi
  1. Komosę i chia można kupić każdym dużym supermarkecie oraz sklepach typu Biedronka.
  2. Banan nie jest niezbędny. Jego zadaniem jest nadanie słodkiego smaku i gładkiem konsystencji. Można zamienić go na inny owoc lub po prostu pominąć.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia

Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia

Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia

Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *