Bez mleka krowiego, bez glutenu, pełen przeciwutleniaczy, wapnia, witamin i wielu cennych składników mineralnych. Budyń z komosy ryżowej, nasion chia i porzeczek. Kalinka początkowo podeszła do niego z dużą rezerwą – intensywny filetowy kolor niezbyt często pojawia się na talerzu. Na szczęście po dodaniu dobrze znanego amarantusa przekonała się do spróbowania, a następnie zjadła ze smakiem całą miseczkę.
Komosa ryżowa (quinoa) jest bogacta w wapń, żelazo, magnez, potas, białko i wiele witamin. To taki superfood, który warto na stałe włączyć do diety nie tylko dziecka, ale też całej rodziny.

Porzeczkowy budyń z komosy ryżowej i chia
2018-03-20 14:35:11

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Lista składników
- 1/3 szklanki komosy ryżowej (suchej)
- 1 szklanka wody do gotowania + woda do namoczenia
- 2 łyżki nasion chia (suchych)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego, np. migdałowego)
- 1 banan (lub inny słodki owoc, np. gruszka)
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek (poza sezonem mrożone)
- amarantus ekspandowany do posypania
Sposób przygotowania
- Nasiona chia wsypuję do miski i zalewam mlekiem kokosowym. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia przez kilka godzin. Od czasu do czasu warto pudding przemieszać, aby nie powstały gluty.
- Jeżeli korzystam z porzeczek mrożonych to wyciągam je z zamrażalnika odpowiednio wcześniej, aby rozmarzły.
- Komosę zalewam wodą i pozostawiam na namoczenia na kilka godzin (u mnie na całą noc, moczenie nie jest niezbędne i można je pominąć). Następnie komosę odcedzam na sitku i płuczę. Oczyszczoną komosę umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu. Quinoa powinna wchłonąć całą wodę.
- Ugotowaną komosę studzę, a następnie dodaję do niej porzeczki i banana. Wszystko miksuję, aż powstanie jednolity mus. Dokładam pudding chia i mieszam całość łyżką.
- Nakładam budyń do miseczek i posypuję go amarantusem ekspandowanym.
Uwagi
- Komosę i chia można kupić każdym dużym supermarkecie oraz sklepach typu Biedronka.
- Banan nie jest niezbędny. Jego zadaniem jest nadanie słodkiego smaku i gładkiem konsystencji. Można zamienić go na inny owoc lub po prostu pominąć.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
