Pomarańczowy krem z cieciorką. BLW.

Moje prawie dwuletnie dziecko, które świetnie potrafi jeść łyżką i widelcem, ma bunt na samodzielne jedzenie. Do tego dochodzi jeszcze awersja do fotelika i nadmiar energii, którą córka próbuje rozładować akurat w czasie nadchodzącego posiłku. Wszystko to tworzy mieszankę wybuchową. Kalina jednocześnie chce jeść, biegać,  wyglądać przez okno i robić milion innych rzeczy. Mama natomiast jest od podawania jedzenia i pilnowania, aby miska była pusta.

Próbowałam walczyć z tym, ale chyba się nie da. Córka, albo kończy posiłek głodna, albo wpada w histerię i rzuca jedzeniem. Mam nadzieję, że etap ten szybko minie. Jedynym pozytywem z karmienia dziecka jest możliwość ugotowania zupy na obiad. Zupa krem z pomarańczowych warzyw podana z cieciorką i kaszą jaglaną (resztka kolacji z dnia poprzedniego) zniknęła w mgnieniu oka. 

Pomarańczowy krem z cieciorką
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 2 marchewki
  2. kawałek batata (ilość jak 1 marchewka)
  3. kawałek dyni piżmowej (ilość jak 2 marchewki, można dać dowolną odmianę dyni)
  4. 1 czerwona cebula
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 3 nitki szafranu (można pominąć)
  7. 3 ziarenka kolendry
  8. 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  9. 1/2 łyżeczki kurkumy
  10. 2 łyżki oliwy z oliwek
  11. sol z 1/2 limonki (można dać 2 łyżeczki soku z cytryny)
  12. sól himalajska do smaku (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  13. świeżo zmielony pieprz (można pominąć w porcji dla dziecka poniżej roku)
  14. woda
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie warzywa myję, obieram i kroję na kawałki.
  2. Do garnka wlewam oliwę i wkładam cebulę. Duszę cebulę na małym ogniu do momentu aż się zeszkli. Dokładam marchewkę i duszę jeszcze kilki minut.
  3. Dokładam dynię i batata. Dorzucam wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem. Zalewam garnek taką ilością wody, aby przykryła warzywa.
  4. Gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (ok 20 minut).
  5. Czosnek ścieram na tarce i dokładam do garnka w momencie wyłączenia palnika.
  6. Studzę zupę, a następnie blenduję ją na gładki krem. Dolewam sok z limonki i odkładam porcję dla dziecka. Doprawiam solą i pieprzem.
  7. Zupę podałam z ugotowaną ciecierzycą. Kalina dodatkowo dostała kaszę jaglaną.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje zupy.
  2. Jeżeli doprawiasz zupę kurkumą to nawet dla maluszka dobrze jest dodać odrobinę pieprzu, który ułatwia trawienie kurkumy. Kurkuma ma świetne właściwości przeciwzapalne.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pomarańczowy krem z ciecierzycą

pomarańczowy krem z ciecierzycą



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *