Mam obawę przed podawaniem dzieciom surowego jajka, dlatego wielkanocną paschę przygotowałam bez żółtek. Próba generalna na kilka dni przed świętami okazała się strzałem w dziesiątkę. Nasz „sernik na zimno” wyszedł rewelacyjny w smaku, z delikatną nutą pomarańczy, ani za słodki, ani za kwaśny. Idealny świąteczny deser dla dzieci – tylko uwaga na ilości, bo jest kaloryczny.

Pomarańczowa pascha bez jajek
2018-03-27 13:55:14

Drukuj przepis
Lista składników
- 350 g twarogu (najlepiej tłustego)
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie serek Bieluch)
- 40 g masła
- 1 łyżka miodu (dla dzieci poniżej roku zamień na syrop daktylowy lub inne dozwolone słodziwo)
- skórka stara z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
- garść rodzynek
Sposób przygotowania
- Masło wyciągam z lodówki i pozostawiam na minimum pół godziny, aby zrobiło się miękkie.
- Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam do namoczenia na kilka minut. Gdy rodzynki zmiękną odciskam je z wody i drobno siekam.
- Skórkę pomarańczy dokładnie szoruję gąbką, a następnie przelewam świeżo zagotowaną wodą. Gdy pomarańcza ostygnie ścieram skórkę na tarce. Wyciskam sok.
- Migdały i orzechy nerkowca umieszczam w rozdrabniaczu i miksuję aż powstaną drobne okruszki. Można też utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.
- Do kielicha blendera wkładam twaróg, jogurt, miód i miękkie masło. Wszystko dokładnie miksuję aż składniki połączą się.
- Następnie dodaję skórkę starta z pomarańczy, 2 łyżki soku pomarańczowego oraz rozdrobnione nerkowce i migdały. Miksuję jeszcze chwilę. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
- Dokładam rodzynki i mieszam całość.
- Niewielką formę lub miskę wykładam kawałkiem gazy. Do tak przygotowanego naczynia wkładam masę serową. Nakrywam ją gazą. Całość dociskam innym naczyniem (np. drugą miseczką lub talerzykiem) i wstawiam do lodówki. Paschę należy chłodzić minimum 5 godzin - ja pozostawiłam ją w lodówce na 24 godziny.
- Zdejmuję wierzchnią warstwę gazy i nakrywam miskę talerzykiem. Odwracam miskę do góry dnem, aby pascha opadła na talerzyk. Zdejmuję siateczkę z gazy i ozdabiam paschę wedle uznania - ja posypałam migdałami w płatkach.
Uwagi
- Aby pokroić ładne kawałki "sernika" ostry i cienki nóż należy namoczyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha.
- Z podanych ilości powstanie niewielka miseczka deseru. Jeżeli potrzebujesz większą porcję to należy podwoić ilość składników.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
