Pomarańczowa pascha dla dzieci. Bez jajek. BLW.

Mam obawę przed podawaniem dzieciom surowego jajka, dlatego wielkanocną paschę przygotowałam bez żółtek. Próba generalna na kilka dni przed świętami okazała się strzałem w dziesiątkę. Nasz „sernik na zimno” wyszedł rewelacyjny w smaku, z delikatną nutą pomarańczy, ani za słodki, ani za kwaśny. Idealny świąteczny deser dla dzieci – tylko uwaga na ilości, bo jest kaloryczny. 

Pomarańczowa pascha bez jajek
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 350 g twarogu (najlepiej tłustego)
  2. 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie serek Bieluch)
  3. 40 g masła
  4. 1 łyżka miodu (dla dzieci poniżej roku zamień na syrop daktylowy lub inne dozwolone słodziwo)
  5. skórka stara z 1/2 pomarańczy
  6. 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  7. 2 łyżki zmielonych migdałów
  8. 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
  9. garść rodzynek
Sposób przygotowania
  1. Masło wyciągam z lodówki i pozostawiam na minimum pół godziny, aby zrobiło się miękkie.
  2. Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam do namoczenia na kilka minut. Gdy rodzynki zmiękną odciskam je z wody i drobno siekam.
  3. Skórkę pomarańczy dokładnie szoruję gąbką, a następnie przelewam świeżo zagotowaną wodą. Gdy pomarańcza ostygnie ścieram skórkę na tarce. Wyciskam sok.
  4. Migdały i orzechy nerkowca umieszczam w rozdrabniaczu i miksuję aż powstaną drobne okruszki. Można też utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.
  5. Do kielicha blendera wkładam twaróg, jogurt, miód i miękkie masło. Wszystko dokładnie miksuję aż składniki połączą się.
  6. Następnie dodaję skórkę starta z pomarańczy, 2 łyżki soku pomarańczowego oraz rozdrobnione nerkowce i migdały. Miksuję jeszcze chwilę. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
  7. Dokładam rodzynki i mieszam całość.
  8. Niewielką formę lub miskę wykładam kawałkiem gazy. Do tak przygotowanego naczynia wkładam masę serową. Nakrywam ją gazą. Całość dociskam innym naczyniem (np. drugą miseczką lub talerzykiem) i wstawiam do lodówki. Paschę należy chłodzić minimum 5 godzin - ja pozostawiłam ją w lodówce na 24 godziny.
  9. Zdejmuję wierzchnią warstwę gazy i nakrywam miskę talerzykiem. Odwracam miskę do góry dnem, aby pascha opadła na talerzyk. Zdejmuję siateczkę z gazy i ozdabiam paschę wedle uznania - ja posypałam migdałami w płatkach.
Uwagi
  1. Aby pokroić ładne kawałki "sernika" ostry i cienki nóż należy namoczyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha.
  2. Z podanych ilości powstanie niewielka miseczka deseru. Jeżeli potrzebujesz większą porcję to należy podwoić ilość składników.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
pascha wielkanocna bez jajek



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *