Nieczęsto robię wieprzowinę na obiad. Kiedy jednak sięgam po ten rodzaj mięsa zwykle wybieram polędwiczkę. Mięso jest chude, ale nie jest suche jak schab. Polędwiczka z jabłkami wyszła niezwykle miękka i delikatna. Nawet Kalinka skusiła się na kilka kęsów.

Polędwiczki w sosie jabłkowym
2018-05-23 13:34:09

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Lista składników
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowe
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2/3 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki z soczewicy lub innej do zagęszczenia sosu
- sól morska (ilość do smaku,pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
- świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
Sposób przygotowania
- Marchewkę ścieram na tarce, a cebule kroję w drobną kostkę (warzywa można rozdrobnić malakserem). Umieszczam warzywa w rondelku i duszę na małym ogniu.
- Polędwiczkę kroję w cienkie plasterki. Umieszczam na patelni z pozostałą ilością oleju. Podsmażane do zrumienienia.
- Gdy cebula się zeszkli dodaję do niej mięso. Dosypuję majeranek, pietruszkę i lubczyk. Duszę całość na niewielkim ogniu przez 30 minut, dolewając małymi ilościami bulion lub wodę.
- Jabłko obieram i kroję w plasterki. Umieszczam je na patelni wraz z masłem. Prażę jabłka na niewielkim ogniu. Gdy zrobią się miękkie dodaję do nich miód.
- Po 30 minutach duszenia mięsa dokładam jabłka i dolewam ocet jabłkowy. Duszę jeszcze 10-15 minut aż jabłka rozpadną się.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/