Nic spektakularnego – tylko marchewka, cebula i kawałek mięsa. Proste i szybkie danie ze składników dostępnych w lodówce. Takie obiady zawsze smakują najlepiej i kojarzą się z rodzinnym domem. Bez wydziwiania i kombinowania, bo przecież proste jedzenie jest najsmaczniejsze.

Polędwiczka wieprzowa w słodkim sosie marchewkowo-cebulowym
2018-01-24 14:34:18

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Lista składników
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 suszony pomidor (u mnie bez zalewy)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 5 ziarenek kolendry
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- sól do smaku (pomiń dla dziecka poniżej roku)
- świeżo zmielony pieprz do smaku (pomiń dla dziecka poniżej roku)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę kroję w bardzo cienkie paski - dzięki temu szybko zrobi się miękka i delikatna. Umieszczam mięso na patelni i dolewam oliwę. Nakrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
- Marchewkę ścieram na tarce, a cebulę drobno siekam. Dodaję warzywa na patelnię. Mieszam całość i ponownie nakrywam patelnię. Duszę kolej 2-3 minuty aż cebula zeszkli się.
- Dokładam suszonego pomidora oraz dosypuję przyprawy*. Zalewam całość wodą, mieszam i ponownie przykrywam patelnię.
- Gotuję na niewielkim ogniu przez ok 20 minut. Mięso powinno być miękkie i delikatne. Jeżeli sos jest zbyt wodnisty to ostatnie 5 minut gotuję bez pokrywki, aby nadmiar wody odparował.
Uwagi
- *Jeżeli chcesz podać danie dziecku poniżej roku to sól i pieprz dosyp dopiero po tym jak odłożysz porcję dla malucha.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
