Polędwiczka wieprzowa w sosie marchewkowo-cebulowym. BLW.

Nic spektakularnego – tylko marchewka, cebula i kawałek mięsa. Proste i szybkie danie ze składników dostępnych w lodówce. Takie obiady zawsze smakują najlepiej i kojarzą się z rodzinnym domem. Bez wydziwiania i kombinowania, bo przecież proste jedzenie jest najsmaczniejsze. 

Polędwiczka wieprzowa w słodkim sosie marchewkowo-cebulowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Lista składników
  1. 100 g polędwiczki wieprzowej
  2. 2 marchewki
  3. 1 cebula
  4. 1 suszony pomidor (u mnie bez zalewy)
  5. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  6. 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
  7. 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  8. 5 ziarenek kolendry
  9. 1 ziarenko ziela angielskiego
  10. sól do smaku (pomiń dla dziecka poniżej roku)
  11. świeżo zmielony pieprz do smaku (pomiń dla dziecka poniżej roku)
  12. 2 łyżki oliwy z oliwek
  13. 100 ml wody
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę kroję w bardzo cienkie paski - dzięki temu szybko zrobi się miękka i delikatna. Umieszczam mięso na patelni i dolewam oliwę. Nakrywam pokrywką i duszę na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
  2. Marchewkę ścieram na tarce, a cebulę drobno siekam. Dodaję warzywa na patelnię. Mieszam całość i ponownie nakrywam patelnię. Duszę kolej 2-3 minuty aż cebula zeszkli się.
  3. Dokładam suszonego pomidora oraz dosypuję przyprawy*. Zalewam całość wodą, mieszam i ponownie przykrywam patelnię.
  4. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok 20 minut. Mięso powinno być miękkie i delikatne. Jeżeli sos jest zbyt wodnisty to ostatnie 5 minut gotuję bez pokrywki, aby nadmiar wody odparował.
Uwagi
  1. *Jeżeli chcesz podać danie dziecku poniżej roku to sól i pieprz dosyp dopiero po tym jak odłożysz porcję dla malucha.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Polędwiczka wieprzowa w sosie marchewkowo-cebulowym



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *