Płatki gryczane z jabłkiem to świetna alternatywa dla owsianki lub kaszy jaglanej. My najczęściej jemy je na drugie śniadanie. Mają specyficzny smak, niemniej w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i masłem orzechowym przypominają nieco szarlotkę. Gryka to szara eminencja wśród zbóż i powinna często gościć w menu dziecka ze względu na zawartość licznych cennych składników mineralnych.
Tak przygotowane płatki można podać już od początku rozszerzania diety. Masło orzechowe może być wprowadzone do jadłospisu dziecka po 6 miesiącu. Jeżeli jednak masz obawę to pomiń ten składnik w porcji dla malucha.

Płatki gryczane z jabłkiem i cynamonem
Lista składników:
- 2/3 szklanki płatków gryczanych (używam błyskawicznych marki Szczytno)
- 1 szklanka wody
- garść rodzynek (można dać daktyle lub inne suszone owoce)
- 3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 jabłko
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Rodzynki drobno siekam i umieszczam w rondelku.
- Płatki wsypuję na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam je do garnka z rodzynkami, dosypuję cynamon i zalewam wodą. Gotuję pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do momentu aż płatki wchłoną całą wodę.
- Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach i przekładam do rondelka. Dokładam masło orzechowe. Mieszam wszystkie składniki i pozostawiam pod przykryciem do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie jabłko uwolni swoją słodycz i aromat.
- Wyciskam sok z pomarańczy i przelewam go do płatków tuż przed przełożeniem do miseczek. Nie należy wciskać soku do bardzo gorących płatków, aby nie stracić witaminy C, która pomaga we wchłanianiu żelaza.
Uwagi:
- Płatki gryczane mają specyficzny smak, niemniej my bardzo je lubimy. Kalinie w zupełności wystarcza słodycz rodzynek i jabłka. Jeżeli lubisz bardziej słodki smak to dodaj odrobinę syropu daktylowego lub innego dozwolonego słodziwa.
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
Tłem do zdjęć jest książka Rok w Krainie Czarów.

