Jesień to czas, gdy w mojej kuchni pachnie cynamonem i innymi rozgrzewającymi przyprawami. Warto wówczas zainwestować w cynamon cejloński, który jest magiczną przyprawą o wielu cennych właściwościach. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Cynamon cudownie współgra ze słodko-kwaśnymi jabłkami. Do tego warto dołożyć wyraźny smak płatków gryczanych oraz słodycz rodzynek. W kilka minut powstaje zdrowe i sycące śniadanie nie tylko dla malucha.
Prażone jabłka pierwszy raz podałam Kalince ok 16 miesiąca. Wcześniej kroiła je na małe kawałki i w ten sposób dodawałam do ugotowanych płatków.

Płatki gryczane z prażonym jabłkiem
2017-10-12 14:43:03

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Składniki na płatki gryczane
- 1/2 szklanki płatków gryczanych
- 1 szklanka wody
- garść rodzynek
- szczypta cynamonu (u mnie cejloński)
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na prażone jabłko
- 2 kwaśne jabłka
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżeczki cukru kokosowego (można zamienić na dowolne słodziwo, np. syrop klonowy)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Płatki płuczę ciepłą wodą, a następnie umieszczam w rondelku i zalewam wodą. Rodzynki siekam na drobne kawałki i wrzucam do garnka z płatkami. Dosypuję cynamon i gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż płatki wchłoną całą wodę (ok 10 minut).
- Jabłko kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Dokładam masło oraz dosypuję cukier i cynamon. Włączam palnik i gdy tylko patelnia nagrzeje się mniejszam moc o połowę. Prażę jabłka do momentu aż zrobią się miękkie, a całą kuchnię wypełni aromat cynamonu. Należy mieszać od czasu do czasu, aby cukier nie przypalił się. Na chwilę przed końcem dolewam sok wyciśnięty z cytryny i łopatką delikatnie odklejam skarmelizowane kawałki, które przykleiły się do dna patelni.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/