Weekendowe śniadanie, drugie śniadanie do lunchboxa, słodka kolacja. Placuszki sprawdzają się w wielu sytuacjach. Są smaczne, sycące i łatwe do zjedzenia. Idealnie jeśli mają w składzie owoce lub warzywa.

Placki mango z serkiem wiejskim

Lista składników:
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 1/2 szklanki musu z mango (pulpa w puszce)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Jeśli w Twoim sklepie nie ma mango w puszce to polecam skorzystać z zakupów internetowych (klik do sklepu). Mango w takiej wersji znacznie bardziej nadaje się do przygotowania placków niż świeże. Oczywiście świeże również można wykorzystać – wystarczy je zblendować.
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczam serek, mus z mango, jajko i olej. Mieszam mokre składniki aż połączą się. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewam odrobinę wody. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany z drobnymi grudkami.
- Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest ciepła zmniejszam moc palnika o połowę i łyżką formuję placki. Nakrywam patelnię pokrywką. Smażę placki pod przykryciem ok 2 minuty (lub do momentu aż zaczną się rumienić) i odwracam na drugą stronę.
- UWAGA: zbyt mocno nagrzana patelnia oraz brak pokrywki mogą sprawić, że placki przypalą się z zewnątrz i pozostaną surowe w środku.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama


