Placuszki z mango i serka wiejskiego. BLW.

Weekendowe śniadanie, drugie śniadanie do lunchboxa, słodka kolacja. Placuszki sprawdzają się w wielu sytuacjach. Są smaczne, sycące i łatwe do zjedzenia. Idealnie jeśli mają w składzie owoce lub warzywa. 

płacowe love baner

Placki mango z serkiem wiejskim

Lista składników:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1/2 szklanki musu z mango (pulpa w puszce)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki 
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 

Jeśli w Twoim sklepie nie ma mango w puszce to polecam skorzystać z zakupów internetowych (klik do sklepu). Mango w takiej wersji znacznie bardziej nadaje się do przygotowania placków niż świeże. Oczywiście świeże również można wykorzystać – wystarczy je zblendować. 

Sposób przygotowania:

  • W misce umieszczam serek, mus z mango, jajko i olej. Mieszam mokre składniki aż połączą się. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewam odrobinę wody. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany z drobnymi grudkami. 
  • Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest ciepła zmniejszam moc palnika o połowę i łyżką formuję placki. Nakrywam patelnię pokrywką. Smażę placki pod przykryciem ok 2 minuty (lub do momentu aż zaczną się rumienić) i odwracam na drugą stronę. 
  • UWAGA: zbyt mocno nagrzana patelnia oraz brak pokrywki mogą sprawić, że placki przypalą się z zewnątrz i pozostaną surowe w środku.

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 
placuszki z mango i serka wiejskiego
placuszki z mango i serka wiejskiego
placuszki z mango i serka wiejskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *