Placuszki z kaszy manny i kefiru. BLW.

Te placki to mistrzostwo świata. Są ekspresowe, miękkie, nie rozpadają się, a dzieci je uwielbiają. Zresztą nie tylko dzieci. Zwykle do ciasta na placki dodaję jakieś warzywa, ale tym razem nic nie miałam, więc powstała śniadaniowa klasyka.

Placuszki z kaszy manny i kefiru

Placuszki z kaszy manny i kefiru

Lista składników:

  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 1 szklanka kefiru 
  • 2 jajka 
  • 1 banan 
  • szczypta sody
  • 100 ml wody 
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję kaszę i sodę, wbijam jajka i wlewam kefir. Dodaję rozgniecionego banana. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na kilka minut, aby kasza napęczniała. Następnie dolewam wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. 
  • Rozgrzewam patelnię i silikonowym pędzelkiem smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Gdy patelnia jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Łyżką wykładam porcje ciasta i formuj placuszki. Smażę na niewielkim ogniu ok 2 minuty, a następnie odwracam i smażę dodatkową minutę. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości usmażyłam ponad 20 placków, co wystarczyło na śniadanie dla 4 osób. 
  • Nadmiar placków można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrozić.