Te placki to mistrzostwo świata. Są ekspresowe, miękkie, nie rozpadają się, a dzieci je uwielbiają. Zresztą nie tylko dzieci. Zwykle do ciasta na placki dodaję jakieś warzywa, ale tym razem nic nie miałam, więc powstała śniadaniowa klasyka.


Placuszki z kaszy manny i kefiru
Lista składników:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 1 banan
- szczypta sody
- 100 ml wody
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję kaszę i sodę, wbijam jajka i wlewam kefir. Dodaję rozgniecionego banana. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na kilka minut, aby kasza napęczniała. Następnie dolewam wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzewam patelnię i silikonowym pędzelkiem smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Gdy patelnia jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Łyżką wykładam porcje ciasta i formuj placuszki. Smażę na niewielkim ogniu ok 2 minuty, a następnie odwracam i smażę dodatkową minutę.
Uwagi:
- Z podanych ilości usmażyłam ponad 20 placków, co wystarczyło na śniadanie dla 4 osób.
- Nadmiar placków można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrozić.