Placuszki z dyni, batata i kukurydzy. BLW.

Czasami bywają takie dni, że lodówka świeci pustkami lub nie ma czasu i chęci na wymyślanie szykownych potraw z niczego. Wówczas na ratunek przychodzą niezastąpione placki, które można wyczarować dosłownie ze wszystkiego. Początkowo chciałam zrobić placki ziemniaczane, ale szybko zmieniłam zdanie, stawiając na dynię i batata. Wyszły mocno warzywne, lekko słodkie, a przy tym sycące. Podałam je z surówką z marchewki i sosem sezamowym, który przygotowałam z tahini, jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek. 

Placuszki z dyni, batata i kukurydzy BLW

Placuszki z dyni, batata i kukurydzy

Lista składników:

  • 150 g dyni (użyłam piżmowej)
  • 150 g batata 
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki (pomiń w porcji dla małego niemowlaka) 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki maki (użyłam pszennej)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkie papryki 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • szczypta pieprzu (aby kurkuma lepiej się wchłonęła) 
  • kilka kropli oleju do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Batata i dynię ścieram na małych, a cebulę na dużych oczkach. Przekładam warzywa do miski. 
  • Wbijam jajko oraz dosypuję mąkę i przyprawy. Mieszam składniki i odkładam porcję ciasta dla małego niemowlaka. Do pozostałej części dosypuję kukurydzę i ponownie mieszam. 
  • Patelnię smaruję 2-3 kroplami oleju i nagrzewam. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i za pomocą łyżki wykładam ciasto formując cienkie placki. Smażę pod przykryciem ok 3-4 minuty z każdej strony uważając, aby placki nie przypaliły się. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam ok 15 placuszków. 
  • Dla małego niemowlaka placki przygotowuję z pominięciem kukurydzy, aby zminimalizować ryzyko zakrztuszenia. Jeżeli dziecko radzi sobie z takimi kawałkami można podać placki z kukurydzą. 
Placuszki z dyni, batata i kukurydzy BLW
Placuszki z dyni, batata i kukurydzy BLW
Placuszki z dyni, batata i kukurydzy BLW
Placuszki z dyni, batata i kukurydzy BLW