Placki z buraka to chyba jedne z naszych ulubionych. Robię je w wersji z truskawkami lub z bananem. Burak to jedno z tych warzyw, które podaję Kalinie tak często jak to możliwe. Staram się w ten sposób uzupełnić w diecie poziom żelaza (Kalina gardzi mięsem) i zapobiegać anemii. Buraka lubię też dlatego, że nadaje potrawom piękny różowy kolor i ma słodkawy smak.


Placuszki z buraka z kawałkami jabłek
2018-07-25 14:23:39

Drukuj przepis
Lista składników
- 1/2 upieczonego buraka (ok 4 łyżek musu)
- 1 małe jabłko
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej (ok 1/2 szklanki, użyłam luksusowej typ 550)
- 100 ml wody (lub mleka roślinnego)
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
- Buraka kroję w kostkę i zawijam w papier do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do miękkości.
- Jabłko myję, kroję w ćwiartki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę ponownie kroję na pół (wzdłuż) i siekam na cienkie plasterki.
- Upieczonego buraka umieszczam w misce. Dodaję jajko i dolewam wodę. Całość blenduję aż powstanie jednolita masa.
- Do masy buraczanej dosypuję mąkę i dodaję jabłko. Całość mieszam do połączenia się składników.
- Patelnię smaruję cienką warstwą tłuszczu i rozgrzewam ją (ale niezbyt mocno). Gdy patelnia jest gorąca wykładam na nią porcje ciasta z kawałkami jabłek (ok 1 łyżki) i smażę na połowie mocy palnika uważając, aby placuszki nie przypaliły się.
Uwagi
- Buraka warto upiec przy okazji przygotowania innych posiłków. Upieczonego buraka można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
- Burak wspomaga leczenie anemii dlatego nie warto łączyć go z mlekiem krowim.
- Jeżeli chcesz zrobić placki bezglutenowe to użyj mieszanki mąki ryżowej i gryczanej i dosyp 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Jeżeli chcesz podać placki dziecku na początku rozszerzania diety to jabłko warto zetrzeć na tarce.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/




