Placuszki twarogowe z mango. BLW.

Kolejne placuszki na mące owsianej (👈 klik). To zdecydowanie moja ulubiona mąka do wypieków. To także kolejne placki na bazie pulpy z mango. Uwielbiam dodawać ją do placków. Na blogu znajdziecie wersję placków z ciecierzycą (👈 klik) oraz placków żytnich (👈 klik). 

placuszki twarogowe z mango

Placki z twarogiem i mango

Lista składników:

  • 200 g twarogu
  • 1 szklanka mąki owsianej (opcjonalnie zmielone płatki owsiane)
  • 2/3 szklanki pulpy z mango (z puszki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Nie wiesz gdzie kupić pulpę z mango? Koniecznie poszukaj w sieci. Ja bardzo dużo produktów zamawiam online. Tu kupisz mango bez cukru 👈 klik. 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam suche składniki. 
  • Dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem wraz z mąką. 
  • Wlewam olej i mus z mango oraz dodaję żółtka jaj. Łączę składniki, ciasto wyjdzie gęste. 
  • W osobnej misce ubijam białka na pianę. Gdy jest sztywna dodaję po jednej łyżce do ciasta i powoli mieszam, aby masa pozostała napowietrzona. 
  • Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą (można opcjonalnie posmarować cienką warstwą oleju przy użyciu pędzelka). Patelnia nie może być zbyt gorąca, ponieważ placki łatwo można przypalić. Ustawiam moc palnika na 1/3. 
  • Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Smażę placuszki pod przykryciem, a następnie odwracam na drugą stronę. Studzę na kratce. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama