Kolejne placuszki na mące owsianej (klik). To zdecydowanie moja ulubiona mąka do wypieków. To także kolejne placki na bazie pulpy z mango. Uwielbiam dodawać ją do placków. Na blogu znajdziecie wersję placków z ciecierzycą (klik) oraz placków żytnich (klik). Placuszki twarogowe z mango to świetna opcja na śniadanie dla dzieci i niemowląt.

Placki z twarogiem i mango
Lista składników:
- 200 g twarogu
- 1 szklanka mąki owsianej (opcjonalnie zmielone płatki owsiane)
- 2/3 szklanki pulpy z mango (z puszki)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nie wiesz gdzie kupić pulpę z mango? Koniecznie poszukaj w sieci. Ja bardzo dużo produktów zamawiam online. Tu kupisz mango bez cukru klik.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam suche składniki.
- Dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem wraz z mąką.
- Wlewam olej i mus z mango oraz dodaję żółtka jaj. Łączę składniki, ciasto wyjdzie gęste.
- W osobnej misce ubijam białka na pianę. Gdy jest sztywna dodaję po jednej łyżce do ciasta i powoli mieszam, aby masa pozostała napowietrzona.
- Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą (można opcjonalnie posmarować cienką warstwą oleju przy użyciu pędzelka). Patelnia nie może być zbyt gorąca, ponieważ placki łatwo można przypalić. Ustawiam moc palnika na 1/3.
- Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Smażę placuszki pod przykryciem, a następnie odwracam na drugą stronę. Studzę na kratce.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę buycoffee.to/gotujaca.mama

