Placuszki to zawsze dobry pomysłem na śniadanie lub kolację. Tym razem zapraszam Was na miękkie i puszyste placki twarogowe. Podstawą jest mąka kokosowa i ryżowe, a więc placki pozbawione są glutenu. Obecność mąki kokosowej sprawia, że placki w naturalny sposób są słodkie i nie wymagają innego słodziwa. Kalinka zajadała się nimi bez żadnych dodatków. Można jednak posmarować je dżemem lub domową nutellą.

Placuszki twarogowe z jagodami goji
2018-01-03 21:17:56

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
- 100 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 100 mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka jagód goji
- szczypta proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
- olej kokosowy do smażenia (extra vergine)
Sposób przygotowania
- W misce umieszczam jajko i twaróg. Rozgniatam całość widelce i mieszam. Dosypuję jagody goji, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i ryżową.
- Dolewam mleko i mieszam. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche można dolać więcej mleka.
- Patelnię z nieprzywierającym dnem smaruję odrobiną oleju kokosowego. Mocno ją nagrzewam a następnie zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej).
- Łyżką wykładam porcję ciasta i smażę placuszki pod przykryciem. Powinny być rumiane z zewnątrz oraz miękki i puszyste w środku.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 8 dużych placków. Wystarczyło na kolację dla dziecka i deser dla mamy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
