Placuszki twarogowe z jagodami goji. BLW.

Placuszki to zawsze dobry pomysłem na śniadanie lub kolację. Tym razem zapraszam Was na miękkie i puszyste placki twarogowe. Podstawą jest mąka kokosowa i ryżowe, a więc placki pozbawione są glutenu. Obecność mąki kokosowej sprawia, że placki w naturalny sposób są słodkie i nie wymagają innego słodziwa. Kalinka zajadała się nimi bez żadnych dodatków. Można jednak posmarować je dżemem lub domową nutellą

Placuszki twarogowe z jagodami goji
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 100 g twarogu półtłustego
  2. 5 łyżek mąki ryżowej
  3. 3 łyżki mąki kokosowej
  4. 100 mleka
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżka jagód goji
  7. szczypta proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
  8. olej kokosowy do smażenia (extra vergine)
Sposób przygotowania
  1. W misce umieszczam jajko i twaróg. Rozgniatam całość widelce i mieszam. Dosypuję jagody goji, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i ryżową.
  2. Dolewam mleko i mieszam. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche można dolać więcej mleka.
  3. Patelnię z nieprzywierającym dnem smaruję odrobiną oleju kokosowego. Mocno ją nagrzewam a następnie zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej).
  4. Łyżką wykładam porcję ciasta i smażę placuszki pod przykryciem. Powinny być rumiane z zewnątrz oraz miękki i puszyste w środku.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 8 dużych placków. Wystarczyło na kolację dla dziecka i deser dla mamy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Placuszki twarogowe z jagodami goji



2 Comments on “Placuszki twarogowe z jagodami goji. BLW.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *