Placuszki to zawsze dobry pomysłem na śniadanie lub kolację. Tym razem zapraszam Was na miękkie i puszyste placki twarogowe. Podstawą jest mąka kokosowa i ryżowe, a więc placki pozbawione są glutenu. Obecność mąki kokosowej sprawia, że placki w naturalny sposób są słodkie i nie wymagają innego słodziwa. Kalinka zajadała się nimi bez żadnych dodatków. Można jednak posmarować je dżemem lub domową nutellą.

Placuszki twarogowe z jagodami goji
2018-01-03 21:17:56

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
- 100 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 100 mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka jagód goji
- szczypta proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
- olej kokosowy do smażenia (extra vergine)
Sposób przygotowania
- W misce umieszczam jajko i twaróg. Rozgniatam całość widelce i mieszam. Dosypuję jagody goji, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i ryżową.
- Dolewam mleko i mieszam. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche można dolać więcej mleka.
- Patelnię z nieprzywierającym dnem smaruję odrobiną oleju kokosowego. Mocno ją nagrzewam a następnie zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej).
- Łyżką wykładam porcję ciasta i smażę placuszki pod przykryciem. Powinny być rumiane z zewnątrz oraz miękki i puszyste w środku.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 8 dużych placków. Wystarczyło na kolację dla dziecka i deser dla mamy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Jaką mąkę mogę dać zamiast kokosowej czy owsiana bedzie ok?
Można dać tylko jeden rodzaj mąki, np. tylko owsianą lub tylko ryżową. Nalezy tylko pamiętać, że kokosowa daje słodki smak, więc bez niej placki będą bardziej wytrawne.