Placuszki warzywne z kaszą to nasze odkrycie roku. Kalinka chętnie zjada kaszę na śniadanie (jaglanka) i obiad (bulgur, pęczak, kuskus lub gryczana). Mamy jednak problemy z kolacją. Dziecko wieczorem jest już tak zmęczone, że nie ma chęci na jedzenie i tylko poskubie co nieco na talerzu. Nie martwiłam się tym tak długo, jak karmiłam Kalinę piersią. Od kiedy jednak zaczęliśmy proces odstawiania młoda nie pije mleka już tak chętnie. Placuszki z kaszą są sycącą kolacją – nawet gdy dziecko zje dwie sztuki już jest najedzone. Koniecznie zróbcie placuszki szpinakowe dla Waszych dzieci i reszty rodziny. Mają piękny zielony kolor, są mięciutkie i pachną czosnkiem. Moja córka zjada je ze smakiem biegając dookoła stołu. Niestety mając 14 miesięcy rozpoczęła bunt fotelikowy.


- garść szpinaku (ok 100 g)
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej (można dać dowolną)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (można dać dowolną)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli (dla starszych dzieci i rodziców)
- Do kielicha blendera wkładam szpinak i wbijam jajka. Miksuję.
- Marchewkę i czosnek ścieram na tarce o średnich oczkach. Wkładam warzywa do miski Przelewam masę jajeczno-szpinakową. Dosypuję ugotowaną kaszę, mąkę i przyprawy. Dolewam olej. Mieszam wszystkie składniki.
- Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu (patelnia do naleśników). Gdy patelnia jest gorąca zmniejszam moc palnika o 1/4. Wykładam ciasto na patelnię i delikatnie rozpłaszczam. Smażę 2-3 minuty z każdej strony.
- Z podanych ilości przygotowałam 12 placków.

I jeszcze mały suchar na koniec z cyklu „Matko, co Ty mi serwujesz?!?”.
Czy mozna czyms zastąpić jajka w tych placuszkach? Się mieniem lnianym np? Synek ma alergie
Może być trudno akurat w tym przepisie. Jajka miksuję razem ze szpinakiem, dzięki czemu powstaje puszysty mus szpinakowy. Obawiam się, że z siemieniem nie wyjdą aż tak miękkie i delikatne.