Miało być ciasto pomidorowe, ale z jakiegoś powodu w ostatniej chwili zdecydowałam inaczej. Czemu nie zrobić z tego placków? Trop był dobry, bo placki wyszły doskonałe. Miękkie, delikatne, puszyste. Idealne!
Karolowi placki bardzo posmakowały. Na poczekaniu zjadł 3 szt. prosto z patelni.


Placuszki pomidorowe z bananem i sezamem
Lista składników:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oleju + kilka kropli do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładam banana, jajko, olej i passatę. Całość dokładnie blenduję.
- Dosypuję mąkę, sezam i sodę. Mieszam suche składniki z mokrymi.
- Patelnię smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka (ma być tylko muśnięta). Wykładam łyżką ciasto i smażę.
Uwagi:
- Jajko można spróbować zamienić na łyżkę mielonego siemienia lnianego. Warto też dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, która ma silne właściwości sklejające.
- Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną, jaglaną, gryczaną, ryżową lub owsianą. Mąki bezglutenowe najlepiej wymieszać ze sobą i dodać do nich łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
- Z podanych ilości przygotowałam 15 placuszków.
