Na śniadanie, kolację czy na spacer. Placki marchewkowe to pomysł na jedną z porcji warzyw w diecie malucha i reszty rodziny.

Placuszki marchewkowe z nutą pomarańczy
2018-05-14 14:21:18

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 1 szklanka marchewki startej na tarce
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu i fasforanów)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 jajko
- skórka z pomarańczy
- sok z 1/2 pomaranczy
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Migdały wsypuję na suchą patelnię i delikatnie prażę. Gdy robią się rumiane przekładam je do moździerza i pozostawiam do ostygnięcia. Ostudzone migdały rozgniatam na drobne kawałki (można je posiekać lub zmiksować malakserem).
- Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach (można też rozdrobnić malakserem). Przekładam ją do miski.
- Pomarańczę dokładnie szoruję i przelewam gorącą wodą. Skórkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wyciskam sok z połowy pomarańczy. Dodaję skórkę i sok do marchewki.
- Do miski dodaję mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Wbijam jajko i dolewam kefir. Szybko mieszam wszystkie składniki.
- Patelnię nagrzewam i smaruję odrobiną oleju kokosowego. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę.
- Łyżką wykładam ciasto na patelnię formując duże placki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Placki obracam na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 10 dużych placków.
- Mąkę gryczaną można zastąpić dowolną inna, np. pszenną pełnoziarnistą.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
