Placuszki jogurtowe z roszponką i truskawkami. BLW.

Sezon na truskawki w pełni. Truskawki dodajemy do wszystkich możliwych dań. Na śniadanie polecają się zielone placuszki z kawałkami truskawek. Polecam też spróbować naleśnik z piekarnika z truskawkami.

Placuszki z roszponką i truskawkami

Lista składników:

  • 150 g Bielucha (1 opakowanie, można dać inny jogurt)
  • 25 g roszponki (garść)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (używam orkiszową 650, można dać inną)
  • olej do posmarowania patelni 

Uwaga:

  • Ciasto może być gęste, więc warto dolać 2-3 łyżki wody lub mleka. 
  • Roszponkę można zamienić na inne zielone listki, np. szpinak, rukolę lub jarmuż. 
  • Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną. W wersji bezglutenowej nada się gryczana lub ryżowa. Do wersji bezglutenowej należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby były bardziej elastyczne. 
  • W wersji bezmlecznej jogurt krowi można zamienić na sojowy. 

Sposób przygotowania: 

  • Do kielicha blendera wkładam roszponkę, Biełucha i jajka. Całość dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i całość mieszam. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaję odrobinę wody. 
  • Truskawki kroję w niewielką kostkę i dodaję do ciasta. 
  • Patelnię rozgrzewam i smaruję kilkoma kroplami oleju. Nie powinna być zbyt gorąca, bo placuszki będą się przypalać. 
  • Wykładam łyżką ciasto na patelnię i smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika. 
  • Podaję ze świeżymi truskawkami i posypuję kakao. 
ebook z przepisami dla dzieci