Sezon na truskawki w pełni. Truskawki dodajemy do wszystkich możliwych dań. Na śniadanie polecają się zielone placuszki z kawałkami truskawek. Polecam też spróbować naleśnik z piekarnika z truskawkami.

Placuszki z roszponką i truskawkami
Lista składników:
- 150 g Bielucha (1 opakowanie, można dać inny jogurt)
- 25 g roszponki (garść)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (używam orkiszową 650, można dać inną)
- olej do posmarowania patelni
Uwaga:
- Ciasto może być gęste, więc warto dolać 2-3 łyżki wody lub mleka.
- Roszponkę można zamienić na inne zielone listki, np. szpinak, rukolę lub jarmuż.
- Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną. W wersji bezglutenowej nada się gryczana lub ryżowa. Do wersji bezglutenowej należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby były bardziej elastyczne.
- W wersji bezmlecznej jogurt krowi można zamienić na sojowy.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera wkładam roszponkę, Biełucha i jajka. Całość dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i całość mieszam. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaję odrobinę wody.
- Truskawki kroję w niewielką kostkę i dodaję do ciasta.
- Patelnię rozgrzewam i smaruję kilkoma kroplami oleju. Nie powinna być zbyt gorąca, bo placuszki będą się przypalać.
- Wykładam łyżką ciasto na patelnię i smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika.
- Podaję ze świeżymi truskawkami i posypuję kakao.
