
Dynia to takie warzywo, które jemy prawie codziennie od końca sierpnia aż do marca-kwietnia, a właściwie do momentu kiedy skończą się zgromadzone zapasy. Dynię uwielbiam za jej uniwersalność, piękny kolor i lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do placuszków. Tym razem zrobiłam placki z dodatkiem brzoskwini.

Placuszki dyniowe z brzoskwinią
Lista składników:
- 5 łyżek puree z pieczonej dyni (u mnie hokkaido)
- 5 łyżek mąki (użyłam pszennej, z bezglutenowych najlepsza będzie gryczana)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (użyłam kokosowego)
- 1 brzoskwinia (użyłam cząsteczkowej, zwanej też ufo)
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładam dynię, jajko i mleko. Całość miksuję aż powstanie jednolita masa. Dosypuję mąkę i mieszam składniki.
- Brzoskwinię kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam ponownie.
- Patelnię smaruję kilkoma kroplami oleju i rozgrzewam. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o polowe i za pomocą łyżki wykładam ciasto. Smażę placuszki ok 2-3 minuty, odwracam na drugą stronę i smażę jeszcze 1-2 minuty.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 15 placuszków.

