Placuszki dyniowe z brzoskwinią. BLW.

Dynia to takie warzywo, które jemy prawie codziennie od końca sierpnia aż do marca-kwietnia, a właściwie do momentu kiedy skończą się zgromadzone zapasy. Dynię uwielbiam za jej uniwersalność, piękny kolor i lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do placuszków. Tym razem zrobiłam placki z dodatkiem brzoskwini.

Placuszki dyniowe z brzoskwinią BLW

Placuszki dyniowe z brzoskwinią

Lista składników:

  • 5 łyżek puree z pieczonej dyni (u mnie hokkaido)
  • 5 łyżek mąki (użyłam pszennej, z bezglutenowych najlepsza będzie gryczana)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam kokosowego)
  • 1 brzoskwinia (użyłam cząsteczkowej, zwanej też ufo)
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam dynię, jajko i mleko. Całość miksuję aż powstanie jednolita masa. Dosypuję mąkę i mieszam składniki.
  • Brzoskwinię kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam ponownie.
  • Patelnię smaruję kilkoma kroplami oleju i rozgrzewam. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o polowe i za pomocą łyżki wykładam ciasto. Smażę placuszki ok 2-3 minuty, odwracam na drugą stronę i smażę jeszcze 1-2 minuty.

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 15 placuszków.
Placuszki dyniowe z brzoskwinią BLW
Placuszki dyniowe z brzoskwinią BLW