Placuszki dyniowe z chia. Bez glutenu i nabiału. BLW.

Chia (szałwia hiszpańska) to bardzo niepozorne maleńkie nasiona, które naładowane są substancjami odżywczymi. Zawierają wapń, fosfor, magnez, mangan oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo są świetnym źrodłem białka i kwasów Omega 3 (kwasy ALA). Pamiętaj tylko, kwasy Omega 3 zawarte w chia to ALA, które muszą być dopiero przekształcone przez nasz organizm w DHA. Dlatego nie należy taktować chia jako źródło Omega 3 na równi z tłustymi rybami morskimi. 

Pudding na bazie chia jest świetnym deserem, ponieważ zawiera niewiele kalorii i węglowodanów – oczywiście jeżeli nie zostanie posłodzony. Chia warto włączyć do diety całej rodziny. Kalinka pierwsze nasiona w niewielkich ilościach otrzymała już ok 9 miesiąca. Co jednak zrobić, gdy dziecku nie odpowiada forma „galaretki”, w którą szałwia hiszpańska zamienia się po namoczeniu? Można dosypać nasiona do owsianki, koktajlu lub przygotować na ich bazie placuszki. 

Placuszki dyniowe z chia
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 7 łyżek musu z pieczonej dyni (u mnie piżmowa, używam mrożonego musu)
  2. 2 łyżki nasion chia
  3. 100 ml mleka kokosowego (u mnie domowe)
  4. 1/3 szklanki mąki ryżowej
  5. 1/3 szklanki mąki kokosowej
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  8. 1 łyżeczka oleju
  9. 1/4 łyżeczki cynamonu
  10. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia wsypuję do miski i zalewam je mlekiem kokosowym. Odstawiam do namoczenia na minimum 8 godzin.
  2. Do napęczniałych nasion dodaję gotowy mus z dyni, wbijam jajko i dolewam olej. Dosypuję mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, wiórki, cynamon i sodę.
  3. Mieszam ciasto aż wszystkie składniki połączą się. Powstała masa powinna mieć dosyć luźną konsystencję. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to dolej odrobinę wody lub mleka kokosowego.
  4. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewam. Nie powinna być zbyt gorąca, aby placki nie spaliły się. Ustawiam palnik na połowę mocy (5 na płycie indukcyjnej). Wykładam łyżką ciasto i smażę pod przykryciem aż placki delikatnie zrumienią się z każdej strony.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 12 placków.
  2. Jeżeli nie masz gotowego musu i brakuje Ci czasu na pieczenie dyni to możesz ugotować kawałek dyni na parze.
  3. Mus z dyni piżmowej jest dosyć wodnisty. Jeżeli wykorzystujesz hokkaido to ciasto może wyjść dosyć gęsta. Dodaj do niego odrobinę wody lub dowolnego mleka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
placuszki dyniowe z chia

Za tło do zdjęć posłużyła mi książka Jesień na ulicy Czereśniowej.

placuszki dyniowe z chia

placuszki dyniowe z chia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *