Komosa ryżowa to jedno z moich ulubionych śniadań. Niestety Kalina i jej tata aż tak bardzo za nią nie przepadają, aby jeść ją częściej niż kilka razy w miesiącu. Komosa ma bardzo specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada. Ja lubię ją przede wszystkim na słodko z cytrusami. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie (np. komosa z musem dyniowo-bananowym) lub jako dodatek do placuszków. Placki bananowe z komosą powstały zupełnie przypadkiem. Kalina nie zjadła całej swojej porcji na śniadanie, więc następnego dnia zaserwowałam jej resztki komosy jako przekąskę podczas wizyty w sklepie.

Placuszki bananowe z komosą ryżowa
2017-12-17 14:27:14

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej (u mnie biała)
- 5 łyżeczek mąki kukurydzianej
- szczypta cynamonu (najlepiej cejloński)
- olej kokosowy do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
- Ja miałam komosę ugotowaną dzień wcześniej na śniadanie. Wykorzystałam niezjedzone resztki. Jeżeli nie masz gotowej komosy to wypłucz ją na sitku, następnie zalej podwójną ilością wody i gotuj pod przykryciem do momentu aż komosa wchłonie całą wodę i wypuści charakterystyczny ogonek.
- Banana rozgniatam widelcem. Dosypuję do niego ugotowaną komosę, mąkę kukurydzianą i cynamon. Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie dosyć luźne. Jeżeli jest zbyt wodniste dodaj nieco więcej mąki.
- Patelnię smaruję odrobiną oleju kokosowego i mocno rozgrzewam. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej) i wykładam łyżką ciasto. Przykrywam patelnię i smażę placuszki do momentu aż lekko zrumienią się. Następnie delikatne odwracam placki na drugą stronę i ponownie nakrywam pokrywkę. Zdejmuję placki z patelni i pozostawiam do ostygnięcia. Początkowo placuszki będą bardzo miękkie, ale szybko zrobią się zwarte.
Uwagi
- Z podanych ilości usmażyłam ok 12 małych placuszków.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Do wózka używamy kocyk średniaka z La Millou wzór Oh My Deer (👈 klik).