Placki bananowe to moje odkrycie roku. Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą i smakują rewelacyjnie. A przy okazji można przemycić dziecku jakieś wartościowe składniki. Mak to chyba jeden z najmniej wykorzystywanych przeze mnie produktów. Nie mam za bardzo na niego pomysłu poza dodaniem do owsianki czy innej śniadaniowej kaszy. Od czasu do czasu sypię go także do placuszków.
Te bananowe placki idealnie nadadzą się dla maluszka, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z jedzeniem. Nie zawierają jajek i glutenu, więc część popularnych alergenów została wykluczona. Uwaga tylko na banana – on często bywa źle tolerowany przez dzieci. Kalina nie mogła jeść go aż do 13 miesiąca.

Placuszki bananowe z twarogiem i makiem
2017-11-18 14:06:49

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka maku
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/3 kostki twarogu (ok 80 g)
- olej kokosowy nierafinowany
Sposób przygotowania
- Do miski wkładam banana i mak. Miksuję aż powstanie bananowy mus. Następnie dosypuję mąkę kukurydzianą i pokruszony twaróg. Mieszam dokładnie, aby składniki połączyły się.
- Patelnię smaruję odrobiną oleju kokosowego i rozgrzewam. Gdy jest juz gorąca mniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej).
- Łyżką stołową nabieram porcję ciasta i wykładam na patelnię. Smażę ok 2-3 minuty z jednej strony, a następnie obracam i smażę kolejne 1-2 minuty.
- Zdejmuję placki z patelni i pozostawiam do ostygnięcia - bananem można nieźle się poparzyć.
Uwagi
- Zwykle nie używam oleju do smażenia, ale dla tych placków robię wyjątek. Niestety banan potrafi przykleić się do patelni, a nawet przypalić się. Wystarczy na prawdę minimalna ilość oleju, aby placki ładnie zrumieniły się.
- Z podanych ilości przygotowałam 9 placuszków. Kalina na drugie śniadanie zjadła 5, a pozostałe 4 mama miała jako deser do kawy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
zapowiadają się smacznie 🙂
ja bym mak dodawała do wszystkiego, wręcz go kocham 🙂 ale niestety w kraju, w którym mieszkam jest zakazany 🙁