Placuszki amarantuski. BLW.

Ratunek dla umierającego banana i pomysł na zdrowe drugie śniadanie dla dziecka. Opcjonalnie na przekąskę do kawy dla mamy o ile cokolwiek zostanie. 

placuszki bananowe z amarantusem

Placki bananowe z amarantusem

Lista składników:

  • 1 mocno dojrzały banan 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa jasna, można dać pszenną)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (można dać orkiszową lub pszenną)
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego 
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Banana wkładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję jajko i mieszam aż połączą się.
  • Dosypuję kakao, mąkę kokosową i amarantus ekspandowany. Mieszam całość. Ciasto będzie przypominać to na ciasteczka amarantuski, ale powinno być bardziej rzadkie.
  • Nagrzewam patelnię i za pomocą silikonowego pędzelka smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Patelnia nie może być zbyt gorąca ponieważ placki będą przypalać się.
  • Łyżką wykładam ciasto tak, aby powstały małe placuszki. Smażę na średniej mocy palnika, najlepiej pod przykryciem. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości zrobiłam 10 placuszków. Karol zjadł wszystkie na drugie śniadanie. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama