Ratunek dla umierającego banana i pomysł na zdrowe drugie śniadanie dla dziecka. Opcjonalnie na przekąskę do kawy dla mamy o ile cokolwiek zostanie.


Placki bananowe z amarantusem
Lista składników:
- 1 mocno dojrzały banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa jasna, można dać pszenną)
- 1 łyżka mąki kokosowej (można dać orkiszową lub pszenną)
- 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Banana wkładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję jajko i mieszam aż połączą się.
- Dosypuję kakao, mąkę kokosową i amarantus ekspandowany. Mieszam całość. Ciasto będzie przypominać to na ciasteczka amarantuski, ale powinno być bardziej rzadkie.
- Nagrzewam patelnię i za pomocą silikonowego pędzelka smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Patelnia nie może być zbyt gorąca ponieważ placki będą przypalać się.
- Łyżką wykładam ciasto tak, aby powstały małe placuszki. Smażę na średniej mocy palnika, najlepiej pod przykryciem.
Uwagi:
- Z podanych ilości zrobiłam 10 placuszków. Karol zjadł wszystkie na drugie śniadanie.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
