Placki z kalarepy? A dlaczego nie! Ja kalarepę uwielbiam na surowo, jako przekąskę lub dodatek do hummusu. Niestety Kalina co najwyżej weźmie ją do ręki, o zjedzeniu nie ma mowy. Aby wprowadzić to warzywo do diety dziecka postanowiłam zaserwować je w formie placków. Sprawdziły się one jako szybki i lekki obiad na upalny dzień.


Placki z kalarepy
2018-08-09 13:52:38

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 mała kalarepa lub 1/2 dużej
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki owsianej
- ulubione przyprawy do smaku (u mnie czerwona czubrica, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, sól himalajska)
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
- Warzywa myję i obieram. Kalarepę, cebulę i czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odstawiam całość na chwilę. Po 2-3 minutach odlewam sok, który zebrał się na dnie miski. Nie odciskam warzyw.
- Do miski wbijam jajko, dosypuję mąkę i przyprawy. Mieszam całość, a następnie odstawiam na kolejne 2-3 minuty.
- Sprawdzam konsystencję ciasta. Jeżeli jest zbyt wodniste to dosypuję jeszcze odrobinę mąki.
- Patelnię delikatnie smaruję olejem i nagrzewam (nie powinna być zbyt gorąca).
- Wykładam ciasto na patelnię za pomocą łyżki. Smażę placki do zrumienienia na połowie mocy palnika.
Uwagi
- Mąka owsiana ma silne właściwości sklejające. Jeżeli używasz innej to może okazać się, że będzie potrzeba nieco więcej mąki.
- Z podanych ilości przygotowałam ok 10 placków, co wystarczyło na obiad dla mamy i dziecka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

