Placki z ciecierzycy i mango. Bez glutenu i mleka krowiego. BLW.

Placki z mąki z ciecierzycy z dodatkiem musu z mango to mój nowy hit. Multum składników odżywczych w małej porcji. Jest tu białko, żelazo i wapń. Karol uwielbia je na sucho prosto z patelni. Kalina trochę kręci nosem, ale też zjada posmarowane masłem orzechowym z dodatkiem świeżych owoców. 

Tak, czuć tu ciecierzycę. Placki nie będą smakować każdemu. Ale jeśli masz zalegającą w szafce ciecierzycę to warto spróbować. 

Placuszki z ciecierzycy i mango

Lista składników:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki musu/pulpy z mango 
  • 1/2 szklanki mleka (używam sojowego z wapniem)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2-3 łyżki wody 

Brzmi egzotycznie i nie wiesz gdzie kupić te składniki? Wcale nie musisz szukać daleko. Większość produktów znajdziesz w co drugim sklepie na „L”. Jeśli jednak nie trafisz na odpowiednią dostawę to polecam mój ulubiony sposób na zakupy – zamawiam online: napój sojowy, mąka z ciecierzycy i mus z mango

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki.
  • Wbijam jajko.  Wlewam mus z mango, mleko i olej. Bardzo dokładnie mieszam  wszystkie składniki. 
  • Odstawiam ciasto na 10-15 minut. Ciasto na pewno zgęstnieje, więc dolewam 2-3 łyżki wody i ponownie mieszam. 
  • Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Smaruję ją kilkoma kroplami oleju (używam silikonowego pędzla) i zmniejszam moc palnika. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo placki łatwo przypalają się.
  • Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Placki odwracam na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Usmażone placuszki studzę na kratce. 
  • Placuszki  najlepiej smakują na świeżo. 
ebook z przepisami dla dzieci