Placki z mąki z ciecierzycy z dodatkiem musu z mango to mój nowy hit. Multum składników odżywczych w małej porcji. Jest tu białko, żelazo i wapń. Karol uwielbia je na sucho prosto z patelni. Kalina trochę kręci nosem, ale też zjada posmarowane masłem orzechowym z dodatkiem świeżych owoców.
Tak, czuć tu ciecierzycę. Placki nie będą smakować każdemu. Ale jeśli masz zalegającą w szafce ciecierzycę to warto spróbować.


Placuszki z ciecierzycy i mango
Lista składników:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki musu/pulpy z mango
- 1/2 szklanki mleka (używam sojowego z wapniem)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki wody
Brzmi egzotycznie i nie wiesz gdzie kupić te składniki? Wcale nie musisz szukać daleko. Większość produktów znajdziesz w co drugim sklepie na „L”. Jeśli jednak nie trafisz na odpowiednią dostawę to polecam mój ulubiony sposób na zakupy – zamawiam online: napój sojowy, mąka z ciecierzycy i mus z mango.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki.
- Wbijam jajko. Wlewam mus z mango, mleko i olej. Bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki.
- Odstawiam ciasto na 10-15 minut. Ciasto na pewno zgęstnieje, więc dolewam 2-3 łyżki wody i ponownie mieszam.
- Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Smaruję ją kilkoma kroplami oleju (używam silikonowego pędzla) i zmniejszam moc palnika. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo placki łatwo przypalają się.
- Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Placki odwracam na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Usmażone placuszki studzę na kratce.
- Placuszki najlepiej smakują na świeżo.
