Letnia śniadaniowa klasyka w najlepszym wydaniu. Placki twarogowe z truskawkami to zdecydowanie moje smaki. Są smaczne, sycące, a dzieci je uwielbiają. Inspiracją do powstania tych placków był przepis na placuszki twarogowe z mango, które królowały u nas jesienią i zimą.
Czy wiesz, że mąka kokosowa świetnie udaje cukier puder?
Może nie smakuje tak samo, ale wizualnie pasuje. Nadaje też ciekawego smaku. Polecam Ci wypróbować ten patent. Moje maluchy są zachwycone taką posypką na swoich talerzach.

Placki twarogowe z truskawkami
Lista składników:
- 250 twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 10 dużych truskawek
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (można użyć zwykłej pszennej lub orkiszowej jasnej)
- 2 łyżki oleju + olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka, wkładam twaróg i jogurt oraz wlewam olej. Całość rozgniatam widelcem (można użyć tłuczka do ziemniaków). Masy nie należy blendować, wystarczy połączyć składniki.
- Następnie dosypuję mąkę i ponownie mieszam ciasto.
- Truskawki myję i kroję na kawałki. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam, aby nie rozgnieść truskawek.
- W międzyczasie rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest gorąca za pomocą silikonowego pędzelka smaruję ją olejem. Następnie zmniejszam moc palnika.
- Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika.
Do przygotowania tostów używam patelni marki Telaf.

Sprawdź przepis na placki szpinakowe na kefirze.


