Placki twarogowe z pomidorami i bazylią. BLW.

Czasami są takie dni, że mam ochotę wystrzelić się w kosmos, aby mieć chwilę spokoju. Najczęściej dzieję się tak wtedy, gdy Karol urządzi pobudkę o 5 rano, a o 9 jest już zmęczony. Chętnie położyłabym go na drzemkę, ale co ja później zrobię o 15? Nie ma opcji na popołudniową drzemki, bo imprezę skończymy o 22 albo i później. 

Co w takiej sytuacji? Pakuję prowiant i wyruszamy na długi spacer. Zaliczamy plac zabaw, kanał z kaczkami, stragan z owocami i warzywami. Lato jest cudowne! Czas mija błyskawicznie, a dziecko przestaje marudzić. 

Placki twarogowe z pomidorami i bazylią BLW

Placuszki twarogowe z pomidorami i bazylią

Lista składników:

  • 1/2 kostki twarogu 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • garść świeżych liści bazylii 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mąki (u mnie gryczana) 
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam twaróg, wlewam passatę i wbijam jajko. Całość zagniatam widelcem aż składniki połączą się. Dosypuję mąkę i drobno posiekaną bazylię. Mieszam składniki.  
  • Patelnię nagrzewam i smaruję kilkoma kroplami oleju. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Smażę placuszki pod przykryciem. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 12 placków. 
Placki twarogowe z pomidorami i bazylią BLW
Placki twarogowe z pomidorami i bazylią BLW
Placki twarogowe z pomidorami i bazylią BLW