Szpinak, chia, wiśnie – połączenie może wydawać się conajmniej dziwne. Gwarantuję jednak, że placki są niezwykle smaczne. O nasionach chia w diecie niemowlaka krąży wiele legend. Wiele z nich nie ma poparcia żadnymi badaniami. Chia można wprowadzić tak samo jak każdy inny produkt. Należy jedynie pamiętać, aby nie podawać ich na sucho oraz zachować umiar (jak ze wszystkim).


Placki szpinakowe z chia i wiśniami
Lista składników:
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka nasion chia (suchych)
- 10 mrożonych wiśni bez pestek (można użyć innych owoców)
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka oleju + odrobina oleju do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Szpinak i banana blenduję, a następnie wsypuję do nich nasiona chia. Mieszam dokładnie i odstawiam na 20 minut, aby nasiona napęczniały.
- Do miski wbijam jajka i wsypuję mąkę. Mieszam wszystkie składniki placków.
- Zamrożone wiśnie siekam na kawałki i dodaję do ciasta. Ponownie mieszam.
- Patelnię smaruję kilkoma kroplami oleju i rozgrzewam ją. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i łyżką wykładam ciasto formując placuszki. Smażę ok 2 minuty i delikatnie odwracam na drugą stronę.
- Z podanych ilości przygotowałam 3 małe porcje.