Te placki to wariacja na temat naszych ulubionych placuszków na kefirze. To jedno z naszych ulubionych śniadań weekendowych. Kiedy tylko mogę do ciasta na placki dodaję jakieś warzywa. Tym razem padło na szpinak, dlatego placuszki mają piękny zielony kolor.
Placki szpinakowe na kefirze
Lista składników:
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 100 g świeżego szpinaku
- 150 g (ok 1 szklanka z małą górką) mąki owsianej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka, dokładam szpinak oraz wlewam kefir i olej. Blenduję całość na jednolitą masę. Dosypuję mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam aż składniki połączą się.
- Rozgrzewam patelnię delikatnie posmarowaną olejem. Wykładam porcję ciasta na patelnię i smażę na średniej mocy palnika (ok 2 minuty), a następnie odwracam placek i smażę z drugiej strony (ok 1 minuty).
- Pancakes podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie mus owocowy.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowuję śniadanie dla 3 osób.


