Te placki to kwintesencja wiosny. Są szybkie, smaczne, a dzieci jej uwielbiają. No i są truskawkowe. A właściwie to w naszym wypadku były potrójnie truskawkowe. Truskawki znalazły się w placuszkach. Placki polane zostały truskawkowym musem, a na dokładkę dorzuciłam jeszcze kilka truskawek w całości. Nie muszę chyba wspominać, że ochów i mniamów było co nie miara?


Placuszki truskawkowe z kaszy manny i kefiru
Lista składników:
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 jajka
- 10 truskawek
- 1 łyżka oleju plus olej do posmarowania patelni
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Uwagi:
- Kefir można zamienić na maślankę.
- Kaszę mannę można zamienić na mąkę. Najlepsza będzie owsiana. Nada się także pszenna lub orkiszowa jasna, niemniej wówczas placuszki będą przypominać mini naleśniki.
- Z podanych ilości wyszło śniadanie dla 4 osób.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka, wlewam kefir i olej. Mieszam mokre składniki. Dosypuję kaszę mannę i sodę oczyszczoną. Mieszam składni aż połączą się i odstawiam na 10 minut.
- W międzyczasie myję truskawki i odcinam szypułki. Kroję w niewielką kostkę.
- Ponownie mieszam ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewam odrobinę wody. Dorzucam truskawki i mieszam.
- Rozgrzewam patelnię i smaruję ją olejem. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca.
- Wykładam łyżką ciasto tak, aby na każdym placku było po 4-5 kawałków truskawek. Smażę placki pod przykryciem na średniej mocy palnika. Placuszki odwracam na drugą stronę po ok 2 minutach, powinny lekko urosnąć.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama