Placki na kefirze z kaszą manną i truskawkami. BLW.

Te placki to kwintesencja wiosny. Są szybkie, smaczne, a dzieci jej uwielbiają. No i są truskawkowe. A właściwie to w naszym wypadku były potrójnie truskawkowe. Truskawki znalazły się w placuszkach. Placki polane zostały truskawkowym musem, a na dokładkę dorzuciłam jeszcze kilka truskawek w całości. Nie muszę chyba wspominać, że ochów i mniamów było co nie miara? 

Placuszki truskawkowe z kaszy manny i kefiru

Lista składników: 

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 2 jajka
  • 10 truskawek
  • 1 łyżka oleju plus olej do posmarowania patelni 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Uwagi: 

  • Kefir można zamienić na maślankę. 
  • Kaszę mannę można zamienić na mąkę. Najlepsza będzie owsiana. Nada się także pszenna lub orkiszowa jasna, niemniej wówczas placuszki będą przypominać mini naleśniki. 
  • Z podanych ilości wyszło śniadanie dla 4 osób. 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbijam jajka, wlewam kefir i olej. Mieszam mokre składniki. Dosypuję kaszę mannę i sodę oczyszczoną. Mieszam składni aż połączą się i odstawiam na 10 minut. 
  • W międzyczasie myję truskawki i odcinam szypułki. Kroję w niewielką kostkę. 
  • Ponownie mieszam ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewam odrobinę wody. Dorzucam truskawki i mieszam. 
  • Rozgrzewam patelnię i smaruję ją olejem. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca. 
  • Wykładam łyżką ciasto tak, aby na każdym placku było po 4-5 kawałków truskawek. Smażę placki pod przykryciem na średniej mocy palnika. Placuszki odwracam na drugą stronę po ok 2 minutach, powinny lekko urosnąć.