Placki jagodowe na maślance. BLW.

Kolejna śniadaniowa propozycja. U nas placuszki pojawiają się zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu na przygotowanie posiłku. Inspiracją do tego przepisu były placuszki z cukinią i borówkami. Nie miałam jednak ani cukinii, ani borówek. Za to w lodówce czekały jagody – planowałam upiec jagodzianki, ale zabrakło chęci i czasu. 

placki z jagodami na maślance

Placki maślankowe z jagodami

Lista składników:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki jagód
  • olej do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania: 

  • Do miski wsypuję mąkę i sodę oczyszczoną. Wbijam jajka i wlewam maślankę. Mieszam składniki – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie czego dosypuję mąkę lub dolewam maślankę. Do gotowego ciasta dosypuję jagody i ponownie mieszam. 
  • Patelnię nagrzewam, a następnie smaruję cienką warstwą oleju (używam silikonowego pędzelka). Zmniejszam moc palnika o połowę. 
  • Nakładam łyżką porcje ciasta na patelnię i nakrywam ją pokrywką. Smażę placki pod przykryciem na średniej mocy palnika. 
  • Podaję ze świeżymi jagodami i musem kokosowym (pastą kokosową). 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama