Kolejna śniadaniowa propozycja. U nas placuszki pojawiają się zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu na przygotowanie posiłku. Inspiracją do tego przepisu były placuszki z cukinią i borówkami. Nie miałam jednak ani cukinii, ani borówek. Za to w lodówce czekały jagody – planowałam upiec jagodzianki, ale zabrakło chęci i czasu.


Placki maślankowe z jagodami
Lista składników:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki jagód
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę i sodę oczyszczoną. Wbijam jajka i wlewam maślankę. Mieszam składniki – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie czego dosypuję mąkę lub dolewam maślankę. Do gotowego ciasta dosypuję jagody i ponownie mieszam.
- Patelnię nagrzewam, a następnie smaruję cienką warstwą oleju (używam silikonowego pędzelka). Zmniejszam moc palnika o połowę.
- Nakładam łyżką porcje ciasta na patelnię i nakrywam ją pokrywką. Smażę placki pod przykryciem na średniej mocy palnika.
- Podaję ze świeżymi jagodami i musem kokosowym (pastą kokosową).
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama