Placuszki są idealnym jedzeniem podczas upałów. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że są gęste odżywczo i sycą na długo. Do tego można wpakować do nich trochę warzyw i owoców. U nas placki świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie, które latem zazwyczaj jemy na balkonie lub podczas spacerów.


Placuszki z cukinii i nektarynki
Lista składników:
- 1/2 cukinii
- 1 nektarynka
- 2 łyżki mascarpone
- 2 jajka
- 50 ml mleka (u mnie owsiane, można dać krowie lub inne roślinne)
- 6 łyżek mąki (u mnie 1 z cieciorki, 2 owsiane, 3 pszenne)
- olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczam cukinię pokrojoną w kostkę, mascarpone i mleko. Całość blendują (cukinia ma być całkowicie rozdrobniona).
- Wbijam jajka i wsypuję mąkę. Mieszam składniki – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypuję więcej mąki. Dodaję nektarynkę pokrojoną w małą kostkę i ponownie mieszam.
- Nagrzewam patelnię i za pomocą pędzelka smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Łyżką wykładam ciasto na patelnię tak, aby na każdym placku były po 2-3 kawałki nektarynki. Jeżeli będzie więcej placki mogą wyjść niedosmażone.
Uwagi:
- Można wykorzystać dowolne rodzaje mąki.
- Konsystencja ciasta zależy od wielkości użytej cukinii i tego ile było w niej wody. Należy każdorazowo dopasować ilość mąki i płynów.
- Z podanych ilości przygotowałam ok 15 placków.
