Placek śniadaniowy z patelni. BLW.

Są takie dni, że dzieci męczą mnie o placuszki na śniadanie, a ja nie mam czasu (lub ochoty) stać nad patelnią i smażyć. Co w tedy? Najczęściej ogarniam pieczonego naleśnika. Ale jak tu włączyć piekarnik, gdy od rana panuje niemiłosierny upał? No nie da się. Dlatego z pomocą przychodzi patelnia. 

Przepis na ten placek owsiany inspirowany jest naszymi ulubionymi placuszkami na kefirze

placek owsiany na maślance

Placek owsiany na maślance

Lista składników:

  • 1 szklanka maślanki (można zamienić na kefir)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki karobu (można pominąć lub zamienić na kakao) 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • garść malin lub innych sezonowych owoców 

Uwagi:

  • Zmiana rodzaju mąki znacząco zmieni konsystencję ciasta. W przypadku braku mąki owsianej można użyć zmielonych (zblendowanych) płatków owsianych. 
  • Maliny można zamienić na inne owoce sezonowe. Można też skorzystać z mrożonych owoców i dodać do ciasta bez wcześniejszego rozmrażania.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbijam jajko i wlewam maślankę. Mieszam mokre składniki. Do drugiej miski wsypuję mąkę, sodę i karob. Mieszam suche składniki. Łączę suche i mokre składniki. 
  • Patelnię nagrzewam na średniej mocy palnika, a następnie bardzo dokładnie smaruję olejem. Oleju nie powinno być dużo, niemniej powinien on pokrywać dno i boki patelni (używam silikonowego pędzelka). Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ placek spali się i pozostanie surowy w środku
  • Wylewam ciasto na patelnię. Na wierzch układam maliny. Nakrywam patelnię pokrywką (bez przykrycia wierzch pozostanie surowy) i smażę przez ok 8-10 minut na średniej mocy palnika (nie odwracam na drugą stronę). Po ok 5 minutach kontroluję czy spód ciasta nie zrumienił się zbyt mocno i dostosowuję moc palnika (na kuchence z przedziałem 1-9 wybieram poziom 5). 
  • Zsuwam placek na talerz i dzielę go na kawałki. 
placek śniadaniowy z patelni