Piernikowe naleśniki z kaszy gryczanej. Bez glutenu, jajek i mleka. BLW.

Te naleśniki to absolutny hit! Kalina wprost uwielbia je w każdej postaci. Są banalnie łatwe do zrobienia. Mięciutkie, delikatne, super się zawijają. Po posmarowaniu dżemem praktycznie nie czuć, że zrobione są z kaszy gryczanej. Zwykle ciasto przygotowuję wyłącznie z kaszy i wody, ale przed świętami pokusiłam się o piernikowy akcent. Wyszły rewelacyjne! Kalina zjadła całą swoją porcję (2 sztuki) i jeszcze wyjadała ode mnie z talerza. 

Ja wykorzystałam domową przyprawę piernikową. Możesz też użyć gotowych sklepowych mieszanek. Polecam Ci jednak skomponować własną przyprawę – smak i aromat będzie rewelacyjny. 

Piernikowe naleśniki z kaszy gryczanej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 1 szklanka (250 ml) kaszy gryczanej niepalonej
  2. 100 ml wody + woda do namoczenia kaszy
  3. 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  4. 1 łyżeczka kakao (można dać karob)
  5. olej kokosowy nierafinowany do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej kaszę gryczaną niepaloną wsypuję do miski. Zalewam wodą, aby z zapasem przykrywała zawartość. Pozostawiam do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedzam kaszę na sitku i płuczę czystą wodą. Ponownie umieszczam kaszę w misce i blenduję na gładki mus. Powoli małymi porcjami dolewam 100 ml wody cały czas miksując. Masa powinna konsystencją przypominać standardowe ciasto na naleśniki. Może zdarzyć się tak, że będzie potrzeba mniej wody. Jeżeli ciasto jest zbyt wodniste to wystarczy dodać odrobinę mąki gryczanej.
  3. Do gotowej masy dosypuję przyprawę piernikową i kakao. Mieszam całość aż składniki połączą się.
  4. Patelnię z powłoką nieprzywierającą delikatnie smarują odrobiną oleju kokosowego (smaruję tylko jeden raz). Mocno ją nagrzewam, a następnie zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej).
  5. Wylewam porcję ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadzam je po całej powierzchni. Gdy naleśnik jest gotowy delikatnie odwracam go na drugą stronę. Placek będzie bardzo miękki, więc należy uważać, aby nie uszkodzić go łopatką.
  6. Podaję ze słodko-kwaśnym dżemem - u mnie porzeczkowy, ale nada się też malinowy czy śliwkowy.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 6 naleśników.
  2. Jeżeli chcesz zamienić kakao to daj 2 łyżeczki karobu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
naleśniki z kaszy gryczanej

naleśniki z kaszy gryczanej

naleśniki z kaszy gryczanej



5 Comments on “Piernikowe naleśniki z kaszy gryczanej. Bez glutenu, jajek i mleka. BLW.”

    1. Naleśniki w wersji podstawowej jak najbardziej tak. To tylko gryka i woda. Jeżeli chodzi o dodatek smakowy, czyli kakao i przypraw to wstrzymałabym się. Mojej córce smakują obie wersje.

          1. Zdecydowanie za mało wody. Najlepiej usmaż jednego i sprawdź jak wyszły. Jeżeli twarde to dolej wodę. Moje zawsze są miękkie i elastyczne, jak tradycyjne naleśniki. Robię je minimum raz w tygodniu, bo córka uwielbia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *