Te pierniki to wariacja na temat pierników, które przygotowałam w zeszłym roku (👈 klik). Jednak wiem, że wiele z Was nie ma w domu mąki z ciecierzycy lub syropu daktylowego. Dlatego zrobiłam nową wersję przepisu, aby pokazać jak łatwo można zmodyfikować przepis o składniki dostępne w domu.

Łatwe pierniki dla dzieci
Lista składników:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki miodu
- 1/3 kostki zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (używam tej 👈 klik)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Odmierzam wszystkie składniki i umieszczam w misce. Za pomocą miksera krótko zagniatam ciasto (można zrobić to ręcznie). Formuję kulkę i wstawiam do lodówki (na ok 30 minut), aby ciasto lekko stwardniało (można wstawić do zamrażalnika na 10 minut).
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Dzielę ciasto na 3-4 porcje. Posypuję stolnicę mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość ok 3-4 mm. Foremkami wycinam ciastka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 10-12 minut. Gotowe pierniki studzę i od razu podaję. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. U nas znikają maksymalnie na drugi dzień.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama


