Pierniczki orkiszowe dla dzieci. BLW.

Zapach korzennej przyprawy zaczyna wprowadzać mnie w świąteczny nastrój. Kombinacja cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, ziela angielskiego i innych składników przyprawy piernikowej powoduje, że od razu robi się ciepło i przytulnie. Mamy dopiero listopad, więc do świąt jeszcze sporo czasu, niemniej już teraz można zacząć myśleć o piernikach. Dodatkowo zagniatanie, wałkowanie i wycinanie ciasta to świetna zabawa dla maluszka oraz trening motoryki małej. 

Wykorzystałam domową przyprawę piernikową. Wystarczy zmieszać w jednej miseczce przyprawy korzenne i gotowe. Możesz też skorzystać z gotowych sklepowych mieszanek. Zwróć uwagę tylko aby w składzie nie posiadały cukru. 

Pierniczki orkiszowe dla dzieci
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
8 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
8 min
Lista składników
  1. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  2. 70 g syropu daktylowego, opcjonalnie syrop klonowy lub miód (dla dzieci powyżej roku)
  3. 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  4. 1 żółtko (plus białko do posmarowania)
  5. 2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie Bieluch)
  6. 1 łyżka karobu (można wymienić na kakao)
  7. 1 łyżka przyprawy do piernika (u mnie domowa)
  8. 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypuję do miski wraz z karobem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszam suche składniki.
  2. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy (dodaj też miód jeżeli go używasz).
  3. Oddzielam białko od żółtka.
  4. Do miski z mąką wlewam syrop daktylowy i mieszam całość łyżką. Dolewam rozpuszczony i przestudzony olej i mieszam dalej. Dodaję jogurt i żółtko. Zagniatam ciasto aż wszystkie składniki połączą się.
  5. Formuję kulę i dzielę ją na dwie części. Układam ciasto na stolnicy i rozwałkowuję je na grubość ok 5 mm. Wycinam foremkami koształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. To samo robię z drugą częścią ciasta i pozostałymi skrawkami. Przygotowane ciasteczka smaruję cienką warstwą białka.
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Piekę ok 8 minut.
  8. Po ostudzeniu przekładam do zamkniętego pojemnika.
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 1,5 blaszki ciasteczek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
orkiszowe pierniczki dla dzieci

orkiszowe pierniczki dla dzieci

orkiszowe pierniczki dla dzieci

orkiszowe pierniczki dla dzieci



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *