Omlet na wytrawne śniadanie lub kolację. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Jajka, szparagi, pomidory i mozzarella to połączenie idealne na wiosnę.

Omlet ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą
Lista składników:
- 4 jajka
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki mąki (użyłam gryczanej, ale może być dowolna)
- 5 zielonych szparagów
- 7-10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- szczypta suszonej bazylii
- olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Formę do pieczenia smaruję olejem (dno i boki).
- Jajka wbijam do miski, dodaję pomidory oraz dosypuję mąkę i bazylię. Mieszam całość. Przelewam masę do formy posmarowanej olejem.
- Szparagi myję i odłamuję im twarde końcówki. Umyte pomidorki kroję na pół. Mozzarellę rozrywam na kawałki. Wszystkie przygotowane składniki dodaję do masy jajecznej.
- Wstawiam formę do gorącego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje.
