Pieczony omlet ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą. BLW.

Omlet na wytrawne śniadanie lub kolację. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Jajka, szparagi, pomidory i mozzarella to połączenie idealne na wiosnę. 

Pieczony omlet ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą BLW

Omlet ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą

Lista składników:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki mąki (użyłam gryczanej, ale może być dowolna)
  • 5 zielonych szparagów 
  • 7-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • szczypta suszonej bazylii 
  • olej do posmarowania formy 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Formę do pieczenia smaruję olejem (dno i boki). 
  • Jajka wbijam do miski, dodaję pomidory oraz dosypuję mąkę i bazylię. Mieszam całość. Przelewam masę do formy posmarowanej olejem. 
  • Szparagi myję i odłamuję im twarde końcówki. Umyte pomidorki kroję na pół. Mozzarellę rozrywam na kawałki. Wszystkie przygotowane składniki dodaję do masy jajecznej. 
  • Wstawiam formę do gorącego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 

 Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje.
Pieczony omlet ze szparagami, pomidorkami i mozzarellą BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *