Pieczony naleśnik ze szpinakiem i truskawkami. BLW.

Kolejna odsłona kultowego naleśnika z piekarnika. Po wersji z burakiem i cukinią przyszła pora na szpinak. Jeśli jeszcze nie znacie tego naleśnika to koniecznie spróbujcie. 

Pieczony naleśnik ze szpinakiem i truskawkami

Lista składników:

  • 70 g świeżego szpinaku (używam baby)
  • 1 szklanka mleka (używam sojowego z wapniem)
  • 1 szklanka mąki (używam orkiszowej jasnej typ 650)
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oleju
  • truskawki

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. 
  • Do blendera wkładam szpinak, wlewam mleko i wbijam jajka. Całość bardzo dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i mieszam składniki. Powinno wyjść ciasto jak na naleśniki. 
  • Dużą blachę od piekarnika (nie foremkę do pieczenia) wykładam papierem do pieczenia. Na papier wylewam olej i rozsmarowuję go po całej powierzchni.  Na tak przygotowaną blaszkę wylewam ciasto i rozprowadzam je równomiernie. Na wierzch układam truskawki pokrojone w ćwiartki. 
  • Wstawiam blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).