Kolejna odsłona kultowego naleśnika z piekarnika. Po wersji z burakiem i cukinią przyszła pora na szpinak. Jeśli jeszcze nie znacie tego naleśnika to koniecznie spróbujcie.

Pieczony naleśnik ze szpinakiem i truskawkami
Lista składników:
- 70 g świeżego szpinaku (używam baby)
- 1 szklanka mleka (używam sojowego z wapniem)
- 1 szklanka mąki (używam orkiszowej jasnej typ 650)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- truskawki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
- Do blendera wkładam szpinak, wlewam mleko i wbijam jajka. Całość bardzo dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i mieszam składniki. Powinno wyjść ciasto jak na naleśniki.
- Dużą blachę od piekarnika (nie foremkę do pieczenia) wykładam papierem do pieczenia. Na papier wylewam olej i rozsmarowuję go po całej powierzchni. Na tak przygotowaną blaszkę wylewam ciasto i rozprowadzam je równomiernie. Na wierzch układam truskawki pokrojone w ćwiartki.
- Wstawiam blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
