Pieczony filet z kurczaka w cytrynowej marynacie. BLW.

Kurczak sam w sobie nie jest moim ulubionym mięsem. Osobiście uważam, że brakuje mu smaku. Od wielu lat nie kupuję też kurczaka hodowanego masowo na fermach. Jeżeli już decyduję się na ten rodzaj mięsa to wybieram zagrodowego. Naturalny i powolny wzrost kurcząt sprawia, że mięso jest o wiele bardziej twarde i wymaga specjalnego traktowania. Kluczem jest tu marynowanie mięsa w czymś kwaśnym. Sprawdziłam to przy okazji przygotowania kurczaka w ziołach. Tym razem zdecydowałam się na wersję bez czosnku za to bardziej orzeźwiającą. Tak przygotowane mięso, pokrojone w wygodne do schwytania kawałki, idealnie nadaje się dla maluszków już od początku rozszerzania diety. 

Pieczony filet z kurczaka w cytrynowej marynacie. BLW.

Pieczony filet z kurczaka w cytrynowej marynacie

Lista składników:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka (użyłam zagrodowego)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny (można dać mniej jeżeli obawiasz się, że będzie za kwaśne)
  • olej (użyłam rzepakowego, ilość taka jak soku z cytryny)
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta kurkumy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól himalajska (pomiń w porcji dla dzieci)

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę dokładnie szoruję i przelewam gorącą wodą. Ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskam sok z 1/3 cytryny. Do miski wsypuję rozmaryn, oregano i kurkumę.  Dodaję skórkę i sok z cytryny. Dolewam tyle oleju ile jest soku. Mieszam dokładnie, aby składniki połączyły się.
  • Kurczaka kroję w dużą kostkę i umieszczam w marynacie (należy dokładnie zamoczyć całe mięso, aby przeszło aromatem i skruszało. Zamykam pojemnik i umieszczam w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na dłużej.
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego wraz z całą marynatą. Porcję dla dorosłych i starszych dzieci doprawiam odrobiną soli. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 20 minut lub do momentu aż mięso zrobi się miękkie.
  • Przed podaniem posypuję odrobiną świeżo zmielonego pieprzu (jest niezbędny, aby kurkuma wchłonęła się). Serwuję z ulubionymi dodatkami – u mnie pieczone marchewki, ziemniaki, batat, pietruszka i czosnek.
Pieczony filet z kurczaka w cytrynowej marynacie. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *