Pieczony cukiniowy naleśnik z owocami. BLW.

„Mamo, to najpyszniejsze śniadanie jakie jadłam!”. Czasami warto wprowadzić jakaś zmianę do codziennego menu. Zauważyłam u Kaliny pewien przesyt owsiankami, jaglankami i innymi tego typu śniadaniami. Zreszta sama od czasu do czasu mam ochotę na zmiany, bo ile można ciągle jeść to samo. 

Przepis jest wariacją na temat pieczonego naleśnika z burakami i truskawkami

pieczony naleśnik z cukinią i owocami

Pieczony naleśnik z cukinią i owocami

Lista składników:

  • 1/2 cukinii (ok 200g)
  • 1 szklanka mąki (u mnie pół na pół owsiana i orkiszowa jasna, nada się każda mąka)
  • 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
  • 2 jajka 
  • 1 jabłko 
  • garść malin i borówek 
  • olej do posmarowania formy 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. 
  • Do miski wkładam cukinię i wlewam mleko. Całość blenduję. Dodaję jajka i mąkę. Mieszam wszystkie składniki. 
  • Dużą blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia, który smaruję odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Uwaga! Do pieczenia naleśnika nie używam żadnych form do pieczenia. Naleśnik w takiej formie jest zbyt gruby i nie dopiecze się. Koniecznie trzeba wykorzystać dużą blachę od piekarnika. 
  • Wylewam ciasto na blachę i rozsmarowuję je po całej powierzchni. Na wierzch wykładam drobno posiekane jabłko, borówki i maliny. 
  • Wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). 
  • Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu kroję na kawałki i podaję z ulubionymi dodatkami. 
pieczony naleśnik z cukinią i owocami
ebook z przepisami dla dzieci
pieczony naleśnik z cukinią i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *