
Dynia na dobre zagościła w naszej kuchni. Tym razem pojawiła się w śniadaniowej zapiekance z płatkami orkiszowymi i jabłkiem. Idealne połączenie na chłodne jesienne poranki. Takie śniadanie to zastrzyk energii dla dzieci przed dniem pełnym wrażeń w przedszkolu lub szkole. Dynia wzmacnia organizm w walce z infekcjami, więc warto podawać ją przez cały sezon jesienno-zimowy.

Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem
Lista składników:
- 1 szklanka płatków orkiszowych (można zamienić na owsiane lub jęczmienne)
- 1 szklanka mleka (u mnie pół na pół krowie i woda)
- 3 czubate łyżki puree z pieczonej dyni (użyłam piżmowej, ilość dostosuj do własnych preferencji)
- 1 banan
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wsypuję płatki, mielone siemię, rodzynki, cynamon i karob. Mieszam suche składniki.
- Banana i dynię miksuję na gładkie puree. Następnie dolewam mleko (u mnie mleko i woda) i miksuję aż powstanie pomarańczowy płyn.
- Do suchych składników przelewam mokre. Dokładam jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Mieszam całość i przekładam do formo do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania).
- Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Podaję ze świeżymi owocami.
Uwagi:
- Płatki można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Aby je podgrzać wystarczy wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Moja Kalina zjada na zimno.
- Płatki można polać jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem.
- Zapiekankę da się pokroić, więc idealnie nada się do lunchboxa jako drugie śniadanie do przedszkola, szkoły lub pracy.
- Z podanych składników powstaną 3-4 porcje.


