To danie idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek w deszczowy dzień. Ja jednak zaserwowałam je na kolację. A co?! Od czasu do czasu można wieczorem zaszaleć z czymś na słodko. Zwłaszcza, że pogoda za oknem raczej kiepska i trzeba jakoś poprawić sobie nastrój. A co innego lepiej podgrzewa domową atmosferę niż zapach pieczonych owoców, cynamonu i kokosa? No właśnie. Nastawiajcie piekarniki, bo oto mam dla Was przepis idealny na chłodne jesienno-zimowe wieczory.

Pieczone owoce pod kołderką z płatków
2017-09-10 14:57:32

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
17 min
Łączny czas
32 min
Lista składników
- 5 dojrzałych moreli
- 8 dojrzałych śliwek
- 1/2 kwaśnego jabłka
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 100 ml mleka kokosowego (użyłam Real Thai 85% kokosa)
- 100 ml wody (jeżeli używasz domowego mleka kokosowego to wodę zastąp mlekiem kokosowym)
- 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dać inny słodzik, np. cukier kokosowy lub syrop klonowy)
Sposób przygotowania
- Płatki żytnie i owsiane umieszczam w miseczce. Dosypuję cynamon i kurkumę. Mieszam suche składniki.
- W rondelku rozpuszczam olej kokosowy. Mieszam go z mlekiem kokosowym i wodą. Zalewam płynem płatki w miseczce i odstawiam na kwadrans. W tym czasie płatki powinny wchłonąć cały płyn.
- Śliwki i morele kroję w ćwiartki, a najlepiej jeszcze drobniej. Jabłko kroję w kostkę. Przekładam owoce do naczynia żaroodpornego. Dosypuję rodzynki i cukier.
- Na owoce wykładam płatki namoczone w kokosowym płynie. Staram się nakryć je równomiernie.
- Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Piekę ok 17 minut.
- Porcję dla dziecka podaję dopiero po ostudzeniu. Można dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Danie idealnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
