Pieczone kotleciki cielęce z dynią. BLW.

Kotlety mielone to dobry sposób, aby przemycić dziecku dodatkową porcję warzyw. Zwłaszcza tych mniej lubianych. Kalina jako niemowlę uwielbiała pieczoną dynię. Zajadała się nią aż miło było patrzeć. Niestety z wiekiem ta fascynacja minęła i teraz dynia akceptowana jest tylko jako dodatek do czegoś. Pulpety to świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Dynia sprawia, że kotleciki podczas pieczenia nie wysychają – pozostają miękkie i soczyste. 

Kotleciki cielęce z dynią

Pieczone kotleciki cielęce z dynią 

Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny (lub mięsa z indyka)
  • 1 szklanka dyni hokkaido startej na drobnej tarce
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól himalajska (pomiń w porcji dla dzieci)
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielę w maszynce. Można też rozdrobnić je malakserem lub po prostu kupić już zmielone. 
  • Dynię, cebulę i czosnek rozdrabniam malakserem. Dynię można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez prasę, a cebulę dokładnie posiekać. 
  • Mięso wkładam do miski i dodaję warzywa. Dosypuję przyprawy i dokładnie mieszam. Sól najlepiej dodać dopiero po odłożeniu porcji dla dziecka. Odstawiam  mięso do lodówki na ok 30 minut. 
  • Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. W tym czasie lepię kotleciki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wkładam blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Piekę ok 15-20 minut w opcji z termoobiegiem. Po upływie kwadransu sprawdzam stopień upieczenia kotletów. Moje były gotowe po 17 minutach. 
  • Podaję z kaszą i sosem warzywnym (u mnie duszona cebula, marchewka, pomidory i czosnek). 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 14 kotletów. Połowę od razu zamroziłam na kolejne obiady. 
  • Jeżeli nie masz piekarnika z termoobiegiem to wydłuż nieco czas pieczenia  i pilnuj, aby kotlety nie wyschły za mocno. 
  • Kotlety są  smaczne także w wersji gotowanej, np. w w sosie pomidorowym. Należy gotować je pod przykryciem przez ok 20 minut.  

Kotleciki cielęce z dynią

Kotleciki cielęce z dynią

Kotleciki cielęce z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *